.

2016 Bing Dao Taidi Shu Bing Cha

země původu Čína

100g
Koláč
685

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Do tmavě hnědých stogramových koláčků lisované lístky tmavého shu puerhu. Kaštanově hnědý nálev hebké krémové ovocné chuti s výraznou složkou vlašských ořechů a vlhkého podzimního lesa, s příjemnou minerálností v dozvuku.
Původ:  Vesnice Bing Dao, oblast Shuangjiang, prefektura Lincang, provincie Yunnan, Čína
Doporučená příprava: 4 – 5 g čaje na 100 ml vroucí vody, slíváme po 20, 15, 10… vteřinách. Ideální na přípravu je miniaturní konvička, slíváček či zhong a miska(-y) stejného obsahu, aby se celý obsah dal slít najednou.

Pojmem Taidi se označují čajovníky pěstované na plantážích, což je v případě čajů z Yunnanu více jak 80 % produkce. Zde jde o mladé čajovníky kolem dvaceti let pěstované na čajových plantážích v širším okolí vesnice Bing Dao, které se rozprostírají v nadmořské výšce okolo 1800 m. Sbíráno v druhé jarní sklizni v roce 2016 a následně zpracováno a skladováno v Menghai. Vesnice Bing Dao je jedním z nejseverněji položených míst pěstování čajovníků v Yunnanu. To spolu s vyšší polohou plantáží zaručuje poměrně chladné klima, které dává čajům z této oblasti neopakovatelné sladce kořeněné aroma.

Co je to Shu puerh?
Snaha urychlit proces vyzrávání puerhů vedla až k objevení metody Wò Dūi (渥堆, mokré kupení), která byla poprvé použita počátkem sedmdesátých let ve známých továrnách Menghai a Kunming a od té doby se rozšířila po celé oblasti a stala se velmi populární. Jde o řízené povzbuzení a prodloužení všech mikrobiálních procesů v listu. Čajové listy Mao Cha jsou opět zvlhčeny, nakupeny na sebe a zakryty nepropustnými plachtami, kde takto zrají po dobu 40 – 60 dnů. Poté jsou následně lisovány podobně, jako je to v případě Sheng Puerhů, anebo dosušeny a prodávány jako sypaný čaj. Přestože původní záměr vedoucí k produkci Shu Puerhu byl nahradit velmi dlouhý proces zrání zelené varianty, došlo v podstatě k objevení zcela nového druhu čaje, který si získal své jasné místo na čajovém trhu. Také Shu puerhy po úplném dosušení či lisování dále vyzrávají a časem získávají na kvalitě.

Více informací se dozvíte na našem blogu.

 

Forma: Lisovaný shu puerh
Oblast: Čína - Yunnan
Rok: 2016
Označení: Shu Puerh
Země původu: Čína