.

Černý čaj

V našich zeměpisných šířkách asi nejběžnější a také nejpopulárnější forma zpracování čaje. Mají často tmavě hnědou až černou barvu, podle které se na západě nazývají čaji černými. Mívají také temně rudý nálev, podle kterého se v Asii nazývají čaji červenými.

/_files/image/2020_foto_vypisy_zbozi/CernyCaj.jpg

Černý čaj

Černý čaj, v Asii zvaný dle barvy nálevu červený, to jsou vpodstatě plně oxidované lístky čaje. Nikoliv fermentované, to bychom se bavili o čajích typu Puerh. Prodáváme černé čaje téměř ze všech oblastí jeho produkce. Začínali jsme čaji z Darjeelingu, Nepálu, indického Assamu a Cejlonu (Srí Lanky). Později jsme přidali černé (červené) čaje z Taiwanu a Japonska. Původně se věřilo, že černý a zelený čaj pochází ze dvou rozdílných typů čínského čajovníku. Tak to alespoň uvedl švédský botanik Carl Linné. Oba typy čaje však pocházejí z jedné rostliny Camelia sinensis.