.

eighty°- the culture of tea 9


415

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Časopis o čaji a čajové kultuře (angličtina) 9. díl
Tohle číslo časopisu je pro nás velmi speciální, neboť v něm má článek Daniel Klásek.  Text vznikal téměř rok a reflektuje vývoj a styl českých keramiků, s mnohými se osobně známe a s některými spolupracujeme.

Slovo vydavatele:
V tomto čísle se ponoříme do světa nejméně obvyklého a nejméně známého z čínských čajů — do čaje žlutého. Prokoumáme jeho historii, vlastnosti a regiony, ve kterých se pěstuje.

Craig Mod, spisovatel a fotograf, který jde pěšky Japonskem od největšího megacity na světě do pustých malých městeček a panenské divočiny, dělí se o své zážitky z cesty a vypráví o tom, jak mu pomohla znovu nabýt bdělost a propojit se se světem kolem sebe.

„Fermentace“ a „oxidace“ jsou jedny z nejběžnějších termínů, které používají čajoví experti i nadšenci. Zkoumáme tyto termíny, boříme mýty a objasňujeme jejich význam v procesu přípravy čaje.

Setkáváme se s hrnčíři, kteří zasvětili desetiletí zdokonalování svého řemesla a tvorbě keramiky, jež získala mezinárodní věhlas. Zkoumáme jejich techniky, inspiraci a kulturní význam keramiky v České republice.

Navzdory odlivu obyvatel z venkova do velkých měst v Japonsku mladí lidé zakládají nové mikropodniky na nepravděpodobných místech a přivádějí tak zapomenuté oblasti zpět k životu. Prozkoumáme městečko Onomichi s pomocí vášnivého čajového farmáře.

Vyzpovídáme Morela Douceta, umělce, který sdílí své názory na svou haitskou identitu a na to, jak ovlivňuje jeho tvorbu, na význam čaje pro jeho předky a na to, jak by podle něj mělo být vnímáno umění.

Zúčastníme se tradiční japonské ceremonie senchadō, diskutujeme o postpandemických problémech asijské diaspory v NYC a jejich dopadu na komunitu a hovoříme s neústupnou majitelkou čajovny ve Washingtonu DC, která sdílí svou cestu a výzvy, kterým čelila na konkurenčním trhu.

Děkujeme všem talentovaným přispěvatelům, kteří nám pomohli dát toto číslo dohromady:

Bruno Algarve. Keith Kwok, Konrad Pociask, Daniel Klásek, Silvan Borer, Gwen Chesnais, Zhong Yuemin, Cat Kerr, Marta Grespan, Wakabayashi Mitsuru, Emma Chamberlain, Anna Poian

Zvláštní poděkování patří:

Karen Charles, Catherine Yung, Craig Mod, Morel Doucet, David Veal, Takahashi Genki, Ching Ching Wong

 

Rok: 2023