Keiko Kabusé Benifuuki No 1 BIO
země původu Japonsko
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Zelený čaj z jihojaponské Kagošimy
„Co je BENIFUUKI?“ Je to odrůda čaje Camellia sinensis L. – kultivar „Benifuuki“.
Tato odrůda je silného vzrůstu a velmi odolná vůči chorobám. Listy mají nádhernou vůni. Výroba – lehká fermentace a pouze mírné pomletí listů – se trochu podobá zpracování oolongů. Čaj se však pouze nezahřívá, ale je též vystaven působení horké páry. Tak vzniká dojem, že čaj byl sušen na pánvi. Jemná částečná fermentace navíc probíhá na tmavém, chladném místě s nízkou teplotou a nikoliv na světlém, teplém místě, jak tomu je v případě oolongů. Proto u Benifuuki téměř nedochází k oxidaci a udržuje si svou zelenou barvu.
Pouze konečné zpracování, tj. další sušení a mletí, probíhá stejně jako u čaje oolong. Další charakteristikou je jeho vysoký obsah speciálního epigalokatechingalátu, EGCG3, který se připisuje tomuto rostlinnému druhu a intenzivnímu spaření. V Japonsku se proto BENIFUUKI považuje za speciální léčivý čaj proti alergiím.
Příprava:
Čaj Benifuuki by se měl zalévat vodou s vyšší teplotou (80–90°C) a může se louhovat déle než tradiční kabusecha,
aby se plně rozvinula jeho chuť. Doporučujeme dva až tři nálevy. Barva nálevu tohoto čaje z prvního sběru není tmavě zelená, ale světlá a jasná. Prvním dojmem je svíravá chuť. Tento výborný hořký tón je završen intenzivní květinovou vůní připomínající konvalinku, pryskyřici a med. V závislosti na dávkování a době louhování se čaj může podávat jemný, jemně nahořklý nebo hořký. Vyzkoušejte něco neznámého – a vychutnejte si novou vůni čaje!
„Co je BENIFUUKI?“ budou se jistě ptát naši zákazníci. Je to odrůda čaje Camellia sinensis L. – kultivar „Benifuuki“.
Tato odrůda je silného vzrůstu a velmi odolná vůči chorobám. Listy mají nádhernou vůni. Výroba – lehká fermentace a pouze mírné pomletí listů – se trochu podobá zpracování oolongů. Čaj se však pouze nezahřívá, ale je též vystaven působení horké páry. Tak vzniká dojem, že čaj byl sušen na pánvi. Jemná částečná fermentace navíc probíhá na tmavém, chladném místě s nízkou teplotou a nikoliv na světlém, teplém místě, jak tomu je v případě oolongů. Proto u Benifuuki téměř nedochází k oxidaci a udržuje si svou zelenou barvu.
Pouze konečné zpracování, tj. další sušení a mletí, probíhá stejně jako u čaje oolong. Další charakteristikou je jeho vysoký obsah speciálního epigalokatechingalátu, EGCG3, který se připisuje tomuto rostlinnému druhu a intenzivnímu spaření. V Japonsku se proto BENIFUUKI považuje za speciální léčivý čaj proti alergiím.
Zelený čaj a naše zdraví
Díky tomu, že listy zeleného čaje nejsou fermentovány, obsahuje zelený čaj nejvíce antioxidantů (v porovnání s fermentovanými čaji). Významný je obsah polyfenolů epikatechinu, epikatechingalátu, epigalokatechinu a katechinu. Obsah polyfenolů se liší podle druhů čaje. Díky těmto látkám působí čaj velmi prospěšně – působí preventivně proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob, infekce, zubnímu kazu a mnoha dalším obtížím.
V současné době je známo asi 400 různých látek, které jsou obsaženy v čajovém listě, jsou označovány jako účinné látky. Čajový list obsahuje hlavně: kofein, polyfenoly (taniny), flavanoly, flavonoidy, theofylin a theobromin (příbuzné kofeinu), tuk, vosky, saponiny, éterické oleje, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B10, B12, E. K, enzymy, železité sloučeniny, K, F, Na, Ca, Cu, Ni, Zn, stopové prvky a mnoho dalších.
Třísloviny mají protizánětlivý účinek, zklidňují žaludek a střeva, léčí sliznice dýchacích cest při nachlazení. Theofylin povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje svalové křeče. Tvorbě zubního kazu zabraňuje přítomný fluor.
Polyfenoly (třísloviny) se vyskytují ve všech pravých čajích a způsobují jejich lehce hořkou svíravou chuť a charakteristickou vůni. Po požití jsou absorbovány do různých orgánů. Jsou výbornými antioxidanty.
Oblast: Japonsko
Sklizeň: 1. sklizeň
Označení: CZ - BIO - 002
Značka: BIO
Země původu: Japonsko