Mei Shan Jin Xuan Gui Fei Oolong
země původu Taiwan
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Výrazněji oxidovaný a středně pečený oolong se zářijové sklizně z oblasti Mei Shan v kraji Nantou. Keříky kultivaru Jin Xuan (TTES No. 12) byly pěstovány v nadmořské výšce kolem 700 m. Po zpracování byl čaj následně ve třech krocích pozvolna dopékán. Tradičně do kuliček rolovaný suchý list tmavší hnědo šedé barvy a příjemné medově oříškové vůně. Nálev zlatavé barvy a delikátní sladce medové, jemně kořeněné chuti s těžšími květinovými tóny a stopou pastového medu.
Příprava: Čaj vhodný pro přípravu typu Gong Fu. Asi 5g čaje vložíme do malé konvičky o objemu 150 ml a zalijeme vroucí vodou. Sléváme po 15 - 30 vteřinách louhování. Čaj snese více nálevů.
Lístky byly krátce před sběrem nakousány křísky (Jacobiasca formosana). Nakousaný list začne ještě na keříku „zaživa“ oxidovat, což dodá výslednému čaji velmi originální sladce kořeněné a medové tóny, pro něž je tolik ceněn. Křísci vlastně vysávají šťávu z lístků, větviček i pupenů. Zasažená rostlina pak začne produkovat určité látky, mimo jiné i monoterpendiol a hetrienol, které způsobují unikátní aroma čaje. Zasažené lístky se díky tomu po okrajích zbarví do běla.
Gui Fei oolong je pozoruhodně osobitý taiwanský čaj a vážou se k němu příběhy, které stojí za zmínku. Na trh byl uveden poměrně nedávno, konkrétněji v letech, které následovaly po katastrofálním zemětřesení 21. září 1999, které narušilo život všech lidí, včetně pěstitelů čaje. Ve slavné oblasti Dong Ding zanedbávali producenti čaje své plantáže, zatímco byli zaneprázdněni přestavbou svých domovů a dílen. Čajové zahrady tak zůstaly vydané napospas rejdění křísků (Jacobiasca formosana), kteří si pochutnávali na šťavnatých listech. Okusování listů způsobuje, že keře reagují na invazivní křísky zvýšením obsahu polyfenolů v listech, aby se poté mohly opravit. Více polyfenolů znamená také zvýšení obsahu tříslovin a po zpracování těchto listů na čaj: bohaté aroma lesního medu a sladkost v chuti.
Pro další zvýraznění této sladkosti pěstitelé nechají listy oxidovat na vyšší úroveň. Poté čaj jemně opečou, aby ho dále karamelizovali, což z něj činí jeden z nejlahodnějších likérů, jaký můžete u taiwanských čajů zažít.
Další příběh souvisí se jménem tohoto čaje. Na počest Oriental Beauty (Dong Feng Mei Ren), dalšího „pokousaného“ čaje vypěstovaného v severní části ostrova, se pěstitelé v oblasti Dong Ding rozhodli pojmenovat tento čaj na počest slavné krásky v čínské historii. Yang Gui Fei byla milovanou chotí císaře Xuanzonga z dynastie Tang. Krásné jméno pro lahodný čaj!
Forma: Rolovaný celolistový oolong
Oblast: Taiwan
Rok: 2023
Označení: Jin Xuan
Země původu: Taiwan