.

Mei Shan Jin Xuan Gui Fei Oolong

země původu Taiwan

50g
Alu sáček vakuově balený
272

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Mei Shan Jin Xuan Gui Fei Oolong

Výrazněji oxidovaný a středně pečený oolong se zářijové sklizně z oblasti Mei Shan v kraji Nantou. Keříky kultivaru Jin Xuan (TTES No. 12) byly pěstovány v nadmořské výšce kolem 700 m. Po zpracování byl čaj následně ve třech krocích pozvolna dopékán. Tradičně do kuliček rolovaný suchý list tmavší hnědo šedé barvy a příjemné medově oříškové vůně. Nálev zlatavé barvy a delikátní sladce medové, jemně kořeněné chuti s těžšími květinovými tóny a stopou pastového medu.

Příprava čaje Gui Fei Oolong

Tento čaj je vhodné připravit na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 85–90 ᵒC, louhujte 30 vteřin. V dalších nálevech 40, 60 a 90 vteřin. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody.

Nakousané lístky

Lístky byly krátce před sběrem nakousány křísky (Jacobiasca formosana). Nakousaný list začne ještě na keříku „zaživa“ oxidovat, což dodá výslednému čaji velmi originální sladce kořeněné a medové tóny, pro něž je tolik ceněn. Křísci vlastně vysávají šťávu z lístků, větviček i pupenů. Zasažená rostlina pak začne produkovat určité látky, mimo jiné i monoterpendiol a hetrienol, které způsobují unikátní aroma čaje. Zasažené lístky se díky tomu po okrajích zbarví do běla. 

Gui Fei oolong je pozoruhodně osobitý taiwanský čaj a vážou se k němu příběhy, které stojí za zmínku. Na trh byl uveden poměrně nedávno, konkrétněji v letech, které následovaly po katastrofálním zemětřesení 21. září 1999, které narušilo život všech lidí, včetně pěstitelů čaje. Ve slavné oblasti Dong Ding zanedbávali producenti čaje své plantáže, zatímco byli zaneprázdněni přestavbou svých domovů a dílen. Čajové zahrady tak zůstaly vydané napospas rejdění křísků (Jacobiasca formosana), kteří si pochutnávali na šťavnatých listech. Okusování listů způsobuje, že keře reagují na invazivní křísky zvýšením obsahu polyfenolů v listech, aby se poté mohly opravit. Více polyfenolů znamená také zvýšení obsahu tříslovin a po zpracování těchto listů na čaj: bohaté aroma lesního medu a sladkost v chuti.

Pro další zvýraznění této sladkosti pěstitelé nechají listy oxidovat na vyšší úroveň. Poté čaj jemně opečou, aby ho dále karamelizovali, což z něj činí jeden z nejlahodnějších likérů, jaký můžete u taiwanských čajů zažít.

Další příběh souvisí se jménem tohoto čaje. Na počest Oriental Beauty (Dong Feng Mei Ren), dalšího „pokousaného“ čaje vypěstovaného v severní části ostrova, se pěstitelé v oblasti Dong Ding rozhodli pojmenovat tento čaj na počest slavné krásky v čínské historii. Yang Gui Fei byla milovanou chotí císaře Xuanzonga z dynastie Tang. Krásné jméno pro lahodný čaj!

Forma: Rolovaný celolistový oolong
Oblast: Taiwan
Sklizeň: Letní sklizeň
Rok: 2023
Označení: Jin Xuan
Země původu: Taiwan