.

Yame Sencha Yabukita 66

země původu Japonsko


Sypaný čaj
487 Kč / 50g
10g
Vzorek
108

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Drobný, do jehliček tvarovaný, kovově lesklý, tmavě zelený suchý list vitální, sladce ovocné vůně s těžšími tóny exotických květů. Světle zelený, lehce zkalený až olejnatý nálev výrazné, tučné až řízné, přesto velmi hebké chuti. Velmi bohatá škála spíše těžších, vegetálních, minerálních chutí se svěží bylinnou peprností a stopou citrusů v dozvuku.
Doporučená příprava: 3-4 g čaje, 200 ml vody o teplotě 80 °C louhujeme 40-60 vteřin, opakujeme v 3-4 nálevech.
 

Něco více o čaji
Původ: zahrada Sugiyama (杉山), Yame, Fukuoka, Japonsko
Rozloha: 4 hektary
Nadmořská výška: 600m
Sklon svahu: 5%
Farmář: Masahi Harajima
Typ: Zelený čaj Sencha

Zahrada Sugiyama
Čajové stromky, ze kterých pochází tato sencha, jsou téměř tak staré jako kultivar Yabukita samotný. Byl objeven ve dvacátých letech minulého století. Do oficiálního systému japonských kultivarů byl zaregistrován v roce 1953. Až do sedmdesátých let nebyl mezi japonskými farmáři nijak rozšířen a jednalo se spíše o raritu. Avšak zde začali pěstovat keříky kultivaru Yabukita již v roce 1955. Jde tedy pravděpodobně o nejstarší zahradu s kultivary Yabukita, ze které si dnes můžete dopřát misku lahodného čaje sencha.

Dalším specifikem tohoto kultivaru je běžná praxe mezi farmáři nahrazovat zhruba po 50 letech staré keříky novými. Příliš staré keříky prý ztrácí svou sílu a vitalitu. Je proto poměrně těžké nalézt keříky Yabukity starší než 20 let. Až při ochutnání této senchy ze starých keřů můžeme poznat, jaký chuťový zážitek může vzrostlá Yabukita poskytnout.

 

O kultivaru Yabukita
Vyšlechtil jej Sugiyama Hikosaburō. Poprvé byl objeven na zahradě pana Sugiyamy, která se rozprostírala severně od bambusového háje. Podle toho jej její objevitel pojmenoval. Yabukita znamená Severně od bambusového háje. Jako propagovaný kultivar byla Yabukita vybrána v roce 1945 a registrována v roce 1953. Díky svému rozšíření v dnešní době se bere jako měrná jednotka v porovnávání s ostatními kultivary. Poměr kvalit tohoto kultivaru v mnohém převyšuje kultivary ostatní, proto je tak populární.  Jde o silné keříky s bohatým výnosem, slušnou odolností vůči chladu a nemocem a vysokou adaptabilitou na různé typy prostředí. Dnes tvoří kolem 70 % všech pěstovaných čajovníků v Japonsku.


 

 

Forma: Celolistový
Oblast: Japonsko
Rok: 2021
Země původu: Japonsko



Zelený čaj