.

Uji Premium Matcha Seian

země původu Japonsko

20g
1 540

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Krásná matcha z keříků kultivaru Saemidori z legendárního Uji, vhodná k přípravě hustého čaje Koicha. Pro tento typ přípravy matcha jsou určeny čaje jen té nejvyšší kvality.
Tmavě zelená matcha hutné plné intenzivní kompaktní chuti bez jediného rušivého elementu. V ústech a na patře působí jako chuťový celek a tvoří intenzivní zážitek, ve kterém je zpočátku těžké se orientovat. Připomíná nám to lahodné hráškové pyré, silný hovězí vývar, našlehanou smetanu. Dál hledáme slova. A až v druhém a třetím doušku a následujícím nekonečném aftertastu jsme schopni identifikovat nádhernou chuť umami, bílé moruše, loupané mandle, pečené kaštany a mnohem víc...

Příprava

3 plně bambusové lžičky chashaku (4 g), 30-40 ml vody o teplotě 90 °C, pravidelnými krouživými pohyby promícháme bambusovou metličkou.

O farmáři

Farmář Yoshiaki Nakanishi pěstuje čajovníky organickým způsobem na malém políčku na pláních nad legendárním městem Uji v prefektuře Kjóto. Při boji se škůdci spoléhá pouze na jejich přirozené nepřátele a na vlastní zrak. Pravidelně prochází políčkem a ručně sbírá brouky ožírající čajové lístky. Sám pečuje o čajovníky a také je sám ručně zpracovává. Místo chemických hnojiv používá slámu, zbytky ze zpracování ryb a kal z řepkového semene. Dvouvrstvé stínění čajovníků před sklizní (Kabusé) průběžně upravuje podle polohy slunce, aby dosáhl ideálního vyváženého zastiňování. Drobný hmyz stříká kokosovým olejem, okolí zahrady je osázeno Sezamem indickým, který drobné škůdce odpuzuje. Věrnými obyvateli zahrady jsou i žáby, které mají na svém jídelníčku pestrou škálu drobného hmyzu.

O kultivaru Saemidori

Kultivar vyšlechtěný Výzkumným ústavem pro čaj a zeleninu v prefektuře Mie. Vznikl křížením kultivarů Yabukita a Asatsuyu a registrován byl v roce 1991 jako #40. Lístky raší zhruba o 4 dny dříve než Yabukita. Odolnost vůči chladu je podobná jako u Yabukity. Oproti Yabukitě mají keříky také větší výnosnost, jsou velmi vhodné pro produkci čajů typu Sencha a Gyokuro. Tyto čaje z kultivaru Saemidori mají typickou jasnou zelenou barvu, bohaté aroma, plnou a typickou umami chuť. Odolnost vůči chladu je podobná jako u Yabukity.

 

Oblast: Japonsko
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2021
Země původu: Japonsko



Zelený čaj