.

Bio Shincha Tsuyuhikari

země původu Japonsko

50g
Sáček se ziplockem
365

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Shincha z oblasti Kimotsuki v jižní Kagošimě. Strojově sbírané lístky z keříků méně známého kultivaru Tsuyuhikari, který se objevuje spíše v Shizuoce. Plná, sladká, jasná a čirá jarní shincha s krásně tvarovaným, tmavě zeleným, kovově lesklým listem a bohatou, výraznou, říznou vegetální vůní. Jasně zelený nálev sametově hebké, avšak šťavnaté chuti s lehce olejnatými tóny, stopou ořechů a kořenové zeleniny. Kultivar Tshuyuhikari vznikl křížením kultivarů Asatsayu a Shizu-7132 již v roce 1970.

Příprava čaje Shincha

Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 65–70 ᵒC, louhujte 60 vteřin. Druhý nálev 30 a třetí 60 vteřin při nepatrně vyšší teplotě vody. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj doporučujeme připravovat také na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 55–60 ᵒC, louhujte 20 vteřin. V dalších nálevech 30, 40 a 50 vteřin. Možné je také louhování ve vlažné vodě 37 ᵒC, 7 minut, nebo v rozpouštějícím se ledu.

Shincha = nový čaj

Čaj je v Japonsku nejprve sklizen a upraven do formy "surového" čaje Aracha, který ještě obsahuje všechny stonky a listy. Obsah vody v čaji je však již snížen na 7 - 8%. Posléze jsou čaje z různých kultivarů čajovníku degustovány a dle barvy nálevu a chuti jsou rozděleny. Shincha je následně vyráběna přímo ze směsi vybraných čajů, zbytek čaje Aracha je uskladněn v chladících kontejnerech. V samotném Japonsku je příchod nejčerstvějšího čaje velkou událostí a v prvních dnech jej lidé nakupují za astronomické částky.
V regionech, kde se pěstuje čaj, vznikají různé druhy tohoto čaje v závislosti na způsobu zpracování. Shincha jako jediná vzniká přímo z čerstvých sběrů. Ostatní čaje jsou vyráběny ze surového čaje Aracha, který je po celý rok uchováván v chladících kontejnerech.
Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka, Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú.
Jiný typ čaje Shincha pochází v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Během zpracování prochází typickým procesem delšího napařování, tzv. "deep steaming". Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné "jarní" aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.

 

Forma: Zelený čaj celolistový
Oblast: Japonsko
Sklizeň: Jarní sklizeň
Rok: 2024
Země původu: Japonsko