2023 Tokunoshima Shincha Sofu
země původu Japonsko
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Čerstvý japonský zelený čaj pocházející z ostrova Tokunoshima ležícího ve Východočínském moři severně od Okinawy. Jarní sběr z keříků poměrně neznámého a docela mladého kultivaru Sofu. Matný, tmavě zelený suchý list tvarovaný do pravidelných podlouhlých jehliček s příjemnou, sladce chladivou vůní. Zářivě zelený nálev vydatné kořeněné, mírně trávovité chuti s tóny mořské řasy a citrusu.
Příprava: 1 čajová lžička (5 g) čaje na 200 ml vody prošlé varem a vychladlé na 55 - 60° C, louhujeme 50 vteřin. Při druhém nálevu zchladíme vodu na 65 - 70° C, sléváme však po 15 vteřinách. Podobně připravíme i další nálevy.
První sklizeň
Čaj je v Japonsku nejprve sklizen a upraven do formy "surového" čaje Aracha, který ještě obsahuje všechny stonky a listy. Obsah vody v čaji je však již snížen na 7 - 8 %. Posléze jsou čaje z různých kultivarů čajovníku degustovány a dle barvy nálevu a chuti jsou rozděleny. Shincha je následně vyráběna přímo ze směsi vybraných čajů, zbytek čaje Aracha je uskladněn v chladících kontejnerech. V samotném Japonsku je příchod nejčerstvějšího čaje velkou událostí a v prvních dnech jej lidé nakupují za astronomické částky.
V regionech, kde se pěstuje čaj, vznikají různé druhy tohoto čaje v závislosti na způsobu zpracování. Shincha jako jediná vzniká přímo z čerstvých sběrů. Ostatní čaje jsou vyráběny ze surového čaje Aracha, který je po celý rok uchováván v chladících kontejnerech.
Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka, Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú.
Jiný typ čaje Shincha pochází v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Během zpracování prochází typickým procesem delšího napařování, tzv. "deep steaming". Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné "jarní" aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.
Stíněné čaje
Zastiňování původního čajovníku má dlouhou tradici. Čajovníky jsou na nejvhodnějších zahradách zastiňovány speciálními sítěmi (kabusé). Sítě propustí jen polovinu slunečních paprsků. Pěstování v polostínu se velmi blíží podmínkám, ve kterých rostl divoký čajovník. Stíněný čaj tak vyvine více účinných látek a zvláštní, velmi aromatickou vůni.
Koukněte na články do blogu:
Japonský čaj - hon za chutí umami.
Poznámky k degustacím - japonské čaje.

Forma: Zelený čaj celolistový
Oblast: Japonsko
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2023
Země původu: Japonsko