.

Bio Nepál Jun Chiyabari Himalayan Spring, First Flush 2022 J9

země původu Nepál


Sypaný čaj
465 Kč
232 Kč / 50g

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Jeden z prvních čajů sklizených letos na zahradě Jun Chiyabari v oblasti Dhankuta ve východním Nepálu. Čaje označované HSP – Himalayan Spring patří mezi to nejlepší, co z této vyhlášené zahrady každý rok přichází. Dlouhé, nelámané, lehce rolované a jen nepatrně oxidované lístky tvořené výhradně ochmýřenými vrcholovými tipsy intenzivní až opojné exotické vůně s tóny vanilky a rozkvetlých ovocných stromů. Světlý, čirý a smetanové hebký nálev nádherně vyvážené chuti plné exotických květů, vanilky, s příjemně kořeněnou texturou ne nepodobnou vínům odrůdy Chardonnay. Jeden z nejhezčích čajů letošní jarní sezóny.

Příprava: do menší konvičky 200 - 250 ml vložíme 7 g čaje, zalijeme vodou zchlazenou na 80°C, po 2 minutách slijeme.

 

O Jun Chiyabari
 

Lokalita
Čajová zahrada se nachází ve východním himálajském regionu Nepálu, na úpatí kolem Hile v oblasti Dhankuta. Zahrada se rozkládá ve výšce 1600 - 2000 metrů nad mořem. Tato oblast se nachází asi 200 km východně od Káthmándú, 55 km západně od Ilamu v Nepálu a 65 km západně od indického Darjeelingu.

Péče o každý lístek
Mistryně ručního zpracování čaje

Kultivary / rostliny
Do zahrady byly přivezeny a vysázeny kultivary různé kvality z Nepálu a Darjeelingu, ale také z Tchaj-wanu a Japonska. Z Nepálu přišly rostliny (řízky a semínka) z původních semen, která darovali vládci z dynastie Čching (cca 1850-1860) nepálským panovníkům. Byly vysázeny také rostliny místně dostupné od nepálské Čajové komise, např. AV2. Z Darjeelingu máme např. kultivary T1, T78 a Phoobshering 312 a mnoho dalších. Díky přátelům a příznivcům získali také cenné řízky a semínka z Číny.
Vysázena byla také běžná japonská odrůda Yabukita a pár speciálních čajovníků, které rostou v lesích v Miyazaki ken. Dovezeny a vysázeny byly tchajwanské čajovníky Si Ji Chun a Chin Sin Oolong z Dong Ding v Nantou.
Velmi málo čajových zahrad v regionu má takové typy čajovníků, jaké mají v Jun Chiyabari. Tato rozmanitost v kombinaci s půdou, klimatem a uměním čajového mistra dávají čajům zvláštní charakter.
Období produkce
Výrobní sezóna začíná v březnu a pokračuje až do listopadu. Jak už je v tomto regionu obvyklé, jsou zde čtyři sklizně: první, druhý, monzunový a podzimní sběr. Začátek a konec každého období sběru je zcela závislý na počasí.

Typy produkovaných čajů
Čaje z celého spektra oxidace od 0 % do 100 %, od specialit po standardní černý ortodoxní. Najdete zde různé produktové řady oxidovaných, částečně oxidovaných a neoxidovaných čajů.

Forma: Celolistový
Oblast: Nepál
Zahrada: Jun Chiyabari
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2022
Lot: J9/ 2022
Označení: HSP
Země původu: Nepál