Oolong - polozelený čaj

Částečně fermentované čaje produkuje tradičně jižní Čína a Tchaj-wan. Jejich obliba už čítá stovky let a najdeme jich přes 3000 druhů. Rozdělují se podle procenta fermentace.
Proces fermentace je základním určujícím prvkem chuti a aroma čaje. Výrobní metody mají mnoho variant. Sklizené listy se nechají zavadnout na slunci a pak se jejich struktura jemně naruší. Po odpovídající době fermentace se krátce zahřejí a pak se dosušují při nižší teplotě. Výsledný nápoj má mít specifické aroma a hladkost.
Na Tchaj-wanu se čaj pěstuje až od 19. století. Portugalský název ostrova je Formosa, „krásný ostrov“.
Zdejší částečně fermentované čaje typu oolong získaly světový věhlas.
Špičkové oolongy někdy pocházejí z lednové sklizně, dále rozlišujeme sklizeň první (konec dubna – květen), druhou (konec května – červen) a třetí (srpen).
Pravděpodobně vysoká cena oolongů z Formosy a také jejich omezené množství byly důvodem k výrobě těchto čajů i v oblasti indického Darjeelingu. První pokusy se objevily v 80. letech 20. století a od té doby se jim věnuje řada plantáží. Některé čaje jsou více než zdařilé a buďto napodobují oolongy z  Formosy, nebo mají svou odlišnou, specifickou chuť. Výrobní postup je podobný tchajwanskému. Prudké zahřátí zavadnutého čaje probíhá za podstatně vyšších teplot než u černých čajů. Tento proces je velmi citlivý, a i když pro někoho je lehká karamelová příchuť žádoucí a lze ji tolerovat, k přehřátí či přímo připálení by dojít nemělo.

 
Polofermentovaný čaj a naše zdraví
V současné době je známo asi 400 různých látek, které jsou obsaženy v čajovém listě, jsou označovány jako účinné látky. Čajový list obsahuje hlavně: kofein, polyfenoly (taniny), flavanoly, flavonoidy, theofylin a theobromin (příbuzné kofeinu), tuk, vosky, saponiny, éterické oleje, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B10, B12, E. K, enzymy, železité sloučeniny, K, F, Na, Ca, Cu, Ni, Zn, stopové prvky a mnoho dalších.
Oolongy jsou částečně fermentované čaje a díky tomu zůstane zachována část vitamínů (plnou fermentací se vitamíny ničí) a zůstávají prospěšné minerály a třísloviny.
Třísloviny mají protizánětlivý účinek, zklidňují žaludek a střeva, léčí sliznice dýchacích cest při nachlazení. Theofylin povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje svalové křeče. Tvorbě zubního kazu zabraňuje přítomný fluor.
Polyfenoly (třísloviny) se vyskytují ve všech pravých čajích a způsobují jejich lehce hořkou svíravou chuť a charakteristickou vůni. Po požití jsou absorbovány do různých orgánů. Jsou výbornými antioxidanty.
 

 

O nás

Pod hlavičkou Darjeeling.cz dovážíme čaje a čajové příslušenství od roku 2003. Od roku 2014 jsme změnili název na Klasek Tea. Čaj je pro nás nejen obchod, ale zejména důležitý fenomén a neutuchající záliba.




Kontakt
Daniel Klásek
Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974
VELKOOBCHOD
Co získáte: výhodnou cenovou nabídku | systém slev při nákupu přes internet | rychlé přihlášení | jednoduchý a rychlý nákup | individuální přístup | podporu prodeje našeho zboží
Zaregistrujte se do obchodní sekce
ochutnávky čajů a sladkostí | řízené ochutnávky čerstvých sběrů | zaškolení personálu | přednášky o pěstování a výrobě čaje
Napište nám
HOTLINE: +420 777 052 974