Vše o čaji

Oolong - polozelený čaj

Částečně oxidované čaje produkuje tradičně jižní Čína a Taiwan. Jejich obliba už čítá stovky let a najdeme jich přes 3000 druhů. Rozdělují se podle procenta oxidace.
Proces oxidace je základním určujícím prvkem chuti a aroma čaje. Výrobní metody mají mnoho variant. Sklizené listy se nechají zavadnout na slunci a pak se jejich struktura jemně naruší. Po odpovídající době oxidace se krátce zahřejí a pak se dosušují při nižší teplotě. Výsledný nápoj má mít specifické aroma a hladkost.
Na Taiwanu se čaj pěstuje až od 19. století. Portugalský název ostrova je Formosa, „krásný ostrov“.
Zdejší částečně oxidované čaje typu oolong získaly světový věhlas. 
Špičkové oolongy někdy pocházejí z lednové sklizně, dále rozlišujeme sklizeň první (konec dubna – květen), druhou (konec května – červen) a třetí (srpen).
Pravděpodobně vysoká cena oolongů z Formosy a také jejich omezené množství byly důvodem k výrobě těchto čajů i v oblasti indického Darjeelingu. První pokusy se objevily v 80. letech 20. století a od té doby se jim věnuje řada plantáží. Některé čaje jsou více než zdařilé a buďto napodobují oolongy z  Formosy, nebo mají svou odlišnou, specifickou chuť. Výrobní postup je podobný tchajwanskému. Prudké zahřátí zavadnutého čaje probíhá za podstatně vyšších teplot než u černých čajů. Tento proces je velmi citlivý, a i když pro někoho je lehká karamelová příchuť žádoucí a lze ji tolerovat, k přehřátí či přímo připálení by dojít nemělo.


Polooxidovaný čaj a naše zdraví
V současné době je známo asi 400 různých látek, které jsou obsaženy v čajovém listě, jsou označovány jako účinné látky. Čajový list obsahuje hlavně: kofein, polyfenoly (taniny), flavanoly, flavonoidy, theofylin a theobromin (příbuzné kofeinu), tuk, vosky, saponiny, éterické oleje, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B10, B12, E. K, enzymy, železité sloučeniny, K, F, Na, Ca, Cu, Ni, Zn, stopové prvky a mnoho dalších.
Oolongy jsou částečně oxidované čaje a díky tomu zůstane zachována část vitamínů (plnou oxidací se vitamíny ničí) a zůstávají prospěšné minerály a třísloviny.
Třísloviny mají protizánětlivý účinek, zklidňují žaludek a střeva, léčí sliznice dýchacích cest při nachlazení. Theofylin povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje svalové křeče. Tvorbě zubního kazu zabraňuje přítomný fluor.
Polyfenoly (třísloviny) se vyskytují ve všech pravých čajích a způsobují jejich lehce hořkou svíravou chuť a charakteristickou vůni. Po požití jsou absorbovány do různých orgánů. Jsou výbornými antioxidanty.