Houjicha BIO - pražený čaj

země původu Japonsko


Sypaný čaj
195 Kč / 50g
10g
Vzorek
41

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Pražený zelený čaj z Japonska
Jemně opražený zelený čaj Sencha. Má čerstvou, lehce praženou chuť i vůni. Vhodná k popíjení po jídle. Důležitou charakteristikou čaje Houjicha je, že obsahuje méně kofeinu. Zelený čaj obsahuje zdraví prospěšné látky jako tanin, kofein, vitamíny (A, B2, C, E, K...).
Při pražení se kofein vypařuje, ale tanin, látka známá svými protirakovinnými účinky, v čaji Houjicha zůstává. Díky pražení při vysoké teplotě ztratí svíravost typickou pro zelený čaj (pozn. ztráta katechinů).
Dá se tedy říct, že můžete vypít více doušků čaje Houjicha než běžného zeleného čaje, a také jej mohou pít děti a starší lidé.

Příprava: 2 čajové lžičky čaje na 0,5 l vody prošlé varem a vychladlé na cca 85°C, louhujeme 1 - 3 minuty.

Bio čaje z Kagošimy
Zastiňování původního čajovníku má dlouhou tradici. V jihojaponské oblasti Kagošima (se stále aktivní sopkou Sakurajima) jsou čajovníky na nejvhodnějších zahradách zastiňovány speciálními sítěmi (kabusé). Sítě propustí jen polovinu slunečních paprsků. Pěstování v polostínu se velmi blíží podmínkám, ve kterých rostl divoký čajovník. Stíněný čaj tak vyvine více účinných látek a zvláštní, velmi aromatickou vůni.
Kagošima má ty nejlepší podmínky pro organické pěstování vysoce kvalitního zeleného čaje. Zákaz používání chemických hnojiv a pesticidů spolu s kombinací vhodné oblasti pro pěstování čaje a rozvinutých technologií zaručí výtečnou kvalitu a požitek z nápoje.

Důležitou charakteristikou čaje Houjicha je, že obsahuje méně kofeinu.
Zelený čaj obsahuje zdraví prospěšné látky jako tanin, kofein, vitamíny (A, B2, C, E, K...). Při pražení se kofein vypařuje, ale tanin, látka známá svými protirakovinnými účinky, v čaji Houjicha zůstává. Díky pražení při vysoké teplotě ztratí svíravost typickou pro zelený čaj (pozn. ztráta katechinů). Dá se tedy říct, že můžete vypít více doušků čaje Houjicha než běžného zeleného čaje, a také jej mohou pít děti a starší lidé.

Zelený čaj a naše zdraví
Díky tomu, že listy zeleného čaje nejsou fermentovány, obsahuje zelený čaj nejvíce antioxidantů (v porovnání s fermentovanými čaji). Významný je obsah polyfenolů epikatechinu, epikatechingalátu, epigalokatechinu a katechinu. Obsah polyfenolů se liší podle druhů čaje. Díky těmto látkám působí čaj velmi prospěšně – působí preventivně proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob, infekce, zubnímu kazu a mnoha dalším obtížím. Jedna z vhodných metod na stanovení obsahu antioxidantů v čaji je HPLC-ECD, což je fyzikálně-chemická separační metoda.
V současné době je známo asi 400 různých látek, které jsou obsaženy v čajovém listě, jsou označovány jako účinné látky. Zelený čaj obsahuje hlavně: kofein, polyfenoly (taniny), flavanoly, flavonoidy, theofylin a theobromin (příbuzné kofeinu), tuk, vosky, saponiny, éterické oleje, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B10, B12, E. K, enzymy, železité sloučeniny, K, F, Na, Ca, Cu, Ni, Zn, stopové prvky a mnoho dalších.
Třísloviny mají protizánětlivý účinek, zklidňují žaludek a střeva, léčí sliznice dýchacích cest při nachlazení. Theofylin povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje svalové křeče. Tvorbě zubního kazu zabraňuje přítomný fluor.
Polyfenoly (třísloviny) se vyskytují ve všech pravých čajích a způsobují jejich lehce hořkou svíravou chuť a charakteristickou vůni. Po požití jsou absorbovány do různých orgánů. Jsou výbornými antioxidanty.
 

Více Méně

Forma: Celolistový
Oblast: Japonsko - Kagoshima
Značka: BIO
Země původu: Japonsko



Keiko