.

Matcha Ikyuo No Mukashi

země původu Japonsko

30g
Kovová dóza
1 285

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Zelený práškový čaj

Tradičním způsobem zpracovaná matcha z oblasti Nishio v prefektuře Aichi ve středním Japonsku. Jde o směs různých kultivarů v ideálním poměru, jež drží výrobce jako tajemství po mnoho generací. Název čaje “Ikyuo No Mukashi” (něco jako “Od nespočetných dávných věků”)  i způsob zpracování odkazují na tradiční ruční způsob zpracování s minimem moderní mechanizace. Odrůdy jsou obvykle pěstované pro čaj Gyokuro s nízkým obsahem katechinů a tříslovin a bohaté na sladké aminokyseliny, dávají čaji neuvěřitelnou hloubku a sladkost s výraznou umami v každém doušku.
Každá plechovka obsahuje 30 gramů a je hermeticky uzavřena. Nejlepší spotřeba do 1 měsíce od otevření. Pro dlouhodobé skladování uložte dobře uzavřené do lednice.

Příprava čaje matcha

  1. Připravte si čajovou misku
    Na jednu porci čaje doporučujeme použít 1–2 g  zeleného čaje matcha, což odpovídá jedné až dvěma čašaku (bambusová lžička na čaj). Do větší vyhřáté, čisté a suché čajové misky (čavan) vložte čaj. Aby matcha nehrudkovatěla během šlehání, je lepší ji prosít před jemné sítko.
  2. Přidejte vodu
    Uvařte vodu a nechte ji vychladnout na teplotu přibližně 70–80 °C. Nalijte malé množství vody (asi 70 ml) na matcha prášek. O výběru vhodné vody na čaj si můžete více přečíst zde.
  3. Šlehejte bambusovou metličkou (časen)
    Pomocí bambusové metličky začněte energicky šlehat čaj ve tvaru písmene „M“ nebo „W“, dokud nevznikne hladká pěna. Proces by měl trvat přibližně 20–30 sekund.
  4. Vychutnejte si matcha čaj
    Jakmile je čaj jemný a krémový, můžete jej ihned podávat. Matcha se pije přímo z misky a je připravena k okamžitému vychutnání.
  5. Na našem blogu najdete celý článek o přípravě a variantách tohoto skvělého nápoje!
  6. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody.

Matcha

Díky obsahu neoxidovaných polyfenolů má zelený čaj prokázaný antibakteriální a antivirový účinek a snižuje hladinu cholesterolu. Kvalitní japonské čaje také obsahují velké množství vitamínů A, B, C, E a P, katechiny, karoten, aminokyseliny a minerály, jako je draslík, fluor a zinek. Na rozdíl od běžných listů zeleného čaje, které se po louhování vyhazují, se listy matcha rozšlehají s vodou a konzumují se. Při pití matcha se konzumují antioxidanty, vitamíny, minerály a dužina ze zeleného čaje ve vyšších koncentracích. Matcha také obsahuje velké množství L-theaninů – jedinečných přírodních aminokyselin, které se vyskytují téměř výhradně v zeleném čaji – a teofylinu, který má podobný účinek jako kofein. Předpokládá se, že tyto látky společně pomáhají udržovat vyšší duševní jasnost a energii.


 


 

Forma: Práškový zelený čaj
Oblast: Japonsko
Sklizeň: Jarní sklizeň
Rok: 2025
Země původu: Japonsko