.

Bio Kagoshima Hojicha Powder

země původu Japonsko


Sypaný čaj
225 Kč / 50g
10g
Vzorek
50

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Pražený mletý zelený čaj z Japonska, Kagošima

Jemně opražený zelený čaj Kukicha, jemně namletý na kamenných mlýnech. Vhodný k popíjení po jídle. Důležitou charakteristikou čaje Hojicha je, že obsahuje méně kofeinu. Zelený čaj obsahuje zdraví prospěšné látky jako tanin, kofein, vitamíny (A, B2, C, E, K...). Při pražení se kofein vypařuje, ale tanin, látka známá svými protirakovinnými účinky, v čaji Hojicha zůstává. Díky pražení při vysoké teplotě ztratí svíravost typickou pro zelený čaj (pozn. ztráta katechinů). Dá se tedy říct, že můžete vypít více čaje Hojicha než běžného zeleného čaje, a také jej mohou pít děti a starší lidé.

Příprava práškového čaje

Připravte si čajovou misku
Na jednu porci čaje doporučujeme použít 1–2 g  práškového, což odpovídá jedné až dvěma čašaku (bambusová lžička na čaj). Do větší vyhřáté, čisté a suché čajové misky (čavan) vložte čaj.

  1. Přidejte vodu
    Uvařte vodu a nechte ji vychladnout na teplotu přibližně 85 °C. Nalijte malé množství vody (asi 70 ml) na hojicha prášek. O výběru vhodné vody na čaj si můžete více přečíst zde.
  2. Šlehejte bambusovou metličkou (časen)
    Pomocí bambusové metličky začněte energicky šlehat čaj ve tvaru písmene „M“ nebo „W“, dokud nevznikne hladká pěna. Proces by měl trvat přibližně 20–30 sekund.
  3. Vychutnejte si čaj
    Klasická zelená matcha se pije přímo z misky, ale v tomto případě doporučujeme přidat spíše do koktejlu nebo Hojicha latte.
  4. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody.

Prášková Hojicha

jemný, voňavý způsob, jak objevit novou podobu japonského čaje. Hojicha se skvěle hodí do teplých i studených nápojů.
V zimě potěší jako Hojicha latte – nápoj s hebkou, oříškově praženou chutí, ideální po dlouhé procházce. Výborně ladí se sušenkami, koláči nebo dezerty s ořechy.
V létě osvěží jako ledové latte, frappé se zmrzlinou nebo třeba jemný čajový pudink.

Muffiny s Hojichou a jablky

Množství cca 12 muffinů

Ingredience

hrst nasekaných ořechů (např. vlašských)
1 velké jablko
150 ml perlivé minerální vody
100 ml oleje
špetka soli
1 vrchovatá lžíce hojicha prášku (pražený japonský zelený čaj)
15 g kypřícího prášku do pečiva
125 g cukru
280 g hladké mouky

Postup

  • Jablko oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Polovinu jablka poduste v kastrůlku, dokud nezměkne, a rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré.
  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny – vymažte ji olejem nebo vyložte papírovými košíčky.
  • Suché ingredience: V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, hojichu a špetku soli.
  • Tekuté ingredience: V jiné míse promíchejte olej a minerálku a směs vlijte do suchých ingrediencí. Krátce promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  • Přidejte jablečné pyré, zbylé kousky jablka a nasekané ořechy. Jemně promíchejte.
  • Naplnění formy: Těstem naplňte formičky téměř po okraj.
  • Pečení: Pečte 20–25 minut v předehřáté troubě, dokud nejsou muffiny zlatavé a na špejli se nelepí těsto.

Podávání

Nechte muffiny vychladnout a podávejte třeba s šálkem hojichy nebo jiného čaje.

Forma: Pražený zelený čaj
Oblast: Japonsko
Označení: CZ - BIO - 002
Země původu: Japonsko