.

2021 Bio Kirishima Shincha Saemidori

země původu Japonsko

50g
Sáček
425

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Jarní sklizeň „nového čaje“ z keříků kultivaru Saemidori pěstovaných režimu organického zemědělství v oblasti Kirishima v prefetkuře Kagoshima na samotném jihu Japonska. Čajovníky nebyly zastiňovány. Sklizeň proběhla koncem dubna.
Špičkově zpracovaný suchý list temně zelené barvy, pravidelného jehličkovitého tvaru, nádherné, sladce ovocné, jemně peprné vůně. Nálev světlé zelené barvy intenzivní, hutné až řízné, avšak příjemné kulaté, krémově smetanové chuti s bylinnými až kořeněnými tóny a svěží ovocností. V plném dlouhém dozvuku zaznívá sladký grep. Energický čaj, který zanechá nezapomenutelný dojem.

Příprava: 1 čajová lžička (5 g) čaje na 200 ml vody prošlé varem a vychladlé na 55 - 60° C, louhujeme 50 vteřin. Při druhém nálevu zchladíme vodu na 65 - 70° C, sléváme však po 15 vteřinách. Podobně připravíme i další nálevy.

Shincha- doslovně "nový čaj". První sklizeň v Japonsku začíná produkcí čaje Shincha.
V samotném Japonsku je příchod nejčerstvějšího čaje velkou událostí a v prvních dnech jej lidé nakupují za astronomické částky.

První sklizeň
Čaj je v Japonsku nejprve sklizen a upraven do formy "surového" čaje Aracha, který ještě obsahuje všechny stonky a listy. Obsah vody v čaji je však již snížen na 7 - 8%. Posléze jsou čaje z různých kultivarů čajovníku degustovány a dle barvy nálevu a chuti jsou rozděleny. Shincha je následně vyráběna přímo ze směsi vybraných čajů, zbytek čaje Aracha je uskladněn v chladících kontejnerech.
V regionech, kde se pěstuje čaj, vznikají různé druhy tohoto čaje v závislosti na způsobu zpracování. Shincha jako jediná vzniká přímo z čerstvých sběrů. Ostatní čaje jsou vyráběny ze surového čaje Aracha, který je po celý rok uchováván v chladících kontejnerech.
Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka, Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú.
Jiný typ čaje Shincha pochází v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Během zpracování prochází typickým procesem delšího napařování, tzv. "deep steaming". Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné "jarní" aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.

 

 

Více Méně

Oblast: Japonsko - Kagoshima
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2021
Země původu: Japonsko



Zelený čaj