.

Konvička kjúsú Šedomodrá

země původu Japonsko


1 430

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

ø 8,5 cm x výška 8,5 cm, 310 ml, uvnitř neglazovaná s nerezovým sítkem
V Japonsku se zelený čaj (sencha) připravuje do malých hliněných konviček, tzv. kjúsú (postranní držení) nebo shiboridashi (bez držadla). Jsou jednoduché a elegantní. Zevnitř je v hubičce jemné sítko, což umožní snadnou přípravu několika nálevů. Konvičky tohoto typu jsou vyráběny ze zeleného a červeného jílu dle původních postupů bez glazury, ale s velmi jemným vyleštěním. Spolu s šálky se dnes vyrábí již jen v několika tradičních hrnčířských dílnách v Japonsku. 
 

Příprava japonských zelených čajů:
Chuť připraveného čaje je ovlivněna mnoha faktory. Kvalitou vody, její teplotou, použitým nádobím, množstvím louhovaného čaje a délkou louhování.
Vodu prošlou varem použijeme na vyhřátí nádobí, čímž jí zároveň zchladíme. Do vyhřáté konvičky vložíme čaj. Pro běžnou japonskou konvičku kjúsú o obsahu 150 - 250 ml použijeme cca 7 g čaje. Zalijeme ho vodou zchlazenou na asi 70 °C a louhujeme jednu minutu, poté slijeme do vyhřátých šálků. Další nálevy zaléváme stejně teplou vodou, sléváme však již po pár vteřinách.
Tento způsob přípravy je však pouhým doporučením. Snažte se experimentovat a najít si pro každý čaj svůj vlastní způsob.
U nejkvalitnějších čajů můžeme zalít větší množství čaje (10 - 15 g) v malé 80 - 100ml konvičce vodou zchladlou na 40 – 50 °C a louhovat 5 minut. Nálev pak po kapkách sléváme do miniaturních šálků. Dostaneme tak úplně jiný chuťový výsledek, než u běžného způsobu přípravy. Další nálevy připravujeme stejně, avšak s každým dalším nálevem zvedáme teplotu vody asi o 5 °C.
 

Více Méně

Země původu: Japonsko



Příslušenství