.

Nepál Pathivara Banana Tea First Flush 2022 PTE 08/22

země původu Nepál


Sypaný čaj
185 Kč / 50g
10g
Vzorek
45

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Jarní sběr ze zahrady Pathivara ležící ve vyšších polohách nejvýchodnější části oblasti Ilam. Čajové lístky jsou během procesu zpracování, ihned po fázi rolování zabaleny do banánových listů, ve kterých čaj oxiduje a částečně i fermentuje. Následně je sušen a tříděn, stejně, jako ostatní čaje.
Delší a robustnější nelámaný, lehčeji podélně rolovaný, středně oxidovaný suchý list hnědošedé barvy, vysokým obsahem ochmýřených stříbrných tipsů a sušší sladce dřevité lehce kořeněné vůně. Zlatohnědý nálev, hebké, kulaté sladce medové a nepatrně navinulé chuti s těžšími exotickými tóny květin a ovoce v dozvuku.

Příprava: 3 čajové lžičky (7 g) čaje na 0,5 l vody prošlé varem a zchlazené na 85°C, louhujeme 2 - 3 minuty.

Pathivara Tea Estate, Nepál
Čajová zahrada Pathivara nese jméno nedaleké vesnice. Nachází se v zapadlé části východního Nepálu, devět hodin cesty od nejbližší rozvinutější oblasti. Ve výšce 1800−2000 m n. m se zde pěstují hybridní variety čínského čaje. Čajové zahrady obklopuje panenský prales se stromy starými až 500 let. Půda prošla testy, na základě kterých byla vyhodnocena jako ideální pro pěstování čaje. Ze svahů zahrady se díváte přímo na sněhem pokrytou horu Kumbhakarna.
Jen pět kilometrů odsud je himalájská přírodní rezervace Singhalia s vysokou biodiverzitou, díky které se podařilo zachránit pandu červenou a vzácného trnočolka bradavičnatého. 
Plantáž je sice stará 28 let, ale během maoistického povstání v Nepálu rostla po 10 let zcela divoce. Další pěstování čaje a obnova zpracovatelské jednotky započaly v Čajové zahradě Pathivara v roce 2012 spolu s příchodem nového managementu.
Jelikož se zde teploty celoročně drží pod 23 stupni Celsia a roční srážky se pohybují okolo 1800 mm, je výtěžnost zahrady velmi nízká, 50−60 kg hotového čaje na hektar – přičemž celosvětový průměr je 1100 kg/ha. Cílem vedení je tedy vyrábět pouze speciální čaje.  Chladný horský vzduch listy vysuší, čímž se zvýší obsah rozpustných látek.  Aby listy zůstaly v co nejpřirozenější podobě, je mechanizace při výrobě těchto čajů snížena na minimum.
Téměř 75 % produkce je přirozeně vysušeno sluncem a prouděním vzduchu ze zasněžených svahů. Součástí umění výroby všech variet čaje z této zahrady je důraz na sběr. Lístky se zde trhají v závislosti na sklizni, ročním období a druhu vyráběného čaje. V této oblasti nejsou přítomny téměř žádné zplodiny, takže přirozený proces oxidace probíhá ve zcela čistém prostření.

Video ze zahrady.

Forma: Celolistový
Oblast: Nepál
Zahrada: Pathivara
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2022
Lot: PTE 08/ 2022
Země původu: Nepál