BIO 2018 Kagoshima Shincha Saemidori Competition Grade

země původu Japonsko

50g
Sáček
785

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Jarní Shincha z jihojaponské Kagošimy sklízená těsně po 20. dubnu z keříků kultivaru Saemidori. Velmi drobný, tmavě zelený suchý list svědčí o vyšší míře napaření i vlhkosti listu, má intenzivní, sladce oříškovou, mírně trávovou vůni. Nálev výrazně zelené, husté barvy, intenzivní sladce oříškové, plné až zahlcující lehce citrusové ostřejší chuťi s velice dlouhým bylinným dozvukem.
Shincha - doslovně "nový čaj". První sklizeň v Japonsku začíná produkcí Shinchy.
Čtěte více v Příběhu.

Příprava: 1 čajová lžička (5 g) čaje na 200 ml vody prošlé varem a vychladlé na 55 - 60° C, louhujeme 50 vteřin. Při druhém nálevu zchladíme vodu na 65 - 70° C, sléváme však po 15 vteřinách. Podobně připravíme i další nálevy.

První sklizeň
Čaj je v Japonsku nejprve sklizen a upraven do formy "surového" čaje Aracha, který ještě obsahuje všechny stonky a listy. Obsah vody v čaji je však již snížen na 7 - 8%. Posléze jsou čaje z různých kultivarů čajovníku degustovány a dle barvy nálevu a chuti jsou rozděleny. Shincha je následně vyráběna přímo ze směsi vybraných čajů, zbytek čaje Aracha je uskladněn v chladících kontejnerech. V samotném Japonsku je příchod nejčerstvějšího čaje velkou událostí a v prvních dnech jej lidé nakupují za astronomické částky.
V regionech, kde se pěstuje čaj, vznikají různé druhy tohoto čaje v závislosti na způsobu zpracování. Shincha jako jediná vzniká přímo z čerstvých sběrů. Ostatní čaje jsou vyráběny ze surového čaje Aracha, který je po celý rok uchováván v chladících kontejnerech.
Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka, Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú.
Jiný typ čaje Shincha pochází v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Během zpracování prochází typickým procesem delšího napařování, tzv. "deep steaming". Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné "jarní" aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.

Stíněné čaje
Zastiňování původního čajovníku má dlouhou tradici. V jihojaponské oblasti Kagošima, kde je stále aktivní sopka Sakuradžima, jsou čajovníky na nejvhodnějších zahradách zastiňovány speciálními sítěmi (kabusé). Sítě propustí jen polovinu slunečních paprsků. Pěstování v polostínu se velmi blíží podmínkám, ve kterých rostl divoký čajovník. Stíněný čaj tak vyvine více účinných látek a zvláštní, velmi aromatickou vůni.
Kagošima má ty nejlepší podmínky pro organické pěstování vysoce kvalitního zeleného čaje. Zákaz používání chemických hnojiv a pesticidů spolu s kombinací vhodné oblasti pro pěstování čaje a rozvinutých technologií zaručí výtečnou kvalitu a požitek z nápoje.

Více Méně

Forma: Celolistový
Oblast: Japonsko - Kagoshima
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2018
Označení: CZ - BIO - 002
Značka: BIO
Země původu: Japonsko



Zelený čaj