Ashikita Kamairi Tamaryokucha Zairai

země původu Japonsko

50g
Alu sáček
395

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Japonská Tamaryokucha z oblasti Ashikita v prefektuře Kumamoto na ostorově Kjúšú na samotném jihu Japonska. Krásně tvarovaný list velmi netradičního matného kovově šedozeleného vzhledu a intenzivní citrusové (pomelo) a jemně peprné (zelený pepř) vůně. Nálev světle zelené barvy plné, husté až krémové avšak vyvážené chuti s příjemnou svěžestí, nepatrnou slaností, stopou ořechů, mořských řas a citrusů.

Příprava: 1 čajová lžička (3 g) čaje na 200 ml vody prošlé varem a vychladlé na 55 - 60°C, louhujeme 50 vteřin. Při druhém nálevu zchladíme vodu na 65 - 70°C, sléváme však po 15 vteřinách. Podobně připravíme i další nálevy.

Čaj pochází z keříků vypěstovaných ze semen kultivaru Zairai. Zairai znamená v japonštině „původní“. Poněvadž v Japonsku nejsou známy původní čajovníky, jde o typ čajovníků přivezených kdysi z Číny. A to v té formě, jak se v jednotlivých místech dochovaly dodnes. Jde vždy o přenos přes semena, tudíž bez výrazného zachování kvalit matečné rostliny. List zpracovaný „suchou cestou“, kdy je oxidace ukončena na rozpálených kovových pánvích typu wok a ne jako převážná většina ostatních japonských zelených čajů horkou parou.

První sklizeň
Čaj je v Japonsku nejprve sklizen a upraven do formy "surového" čaje Aracha, který ještě obsahuje všechny stonky a listy. Obsah vody v čaji je však již snížen na 7 - 8%. Posléze jsou čaje z různých kultivarů čajovníku degustovány a dle barvy nálevu a chuti jsou rozděleny. Shincha je následně vyráběna přímo ze směsi vybraných čajů, zbytek čaje Aracha je uskladněn v chladících kontejnerech. V samotném Japonsku je příchod nejčerstvějšího čaje velkou událostí a v prvních dnech jej lidé nakupují za astronomické částky.
V regionech, kde se pěstuje čaj, vznikají různé druhy tohoto čaje v závislosti na způsobu zpracování. Shincha jako jediná vzniká přímo z čerstvých sběrů. Ostatní čaje jsou vyráběny ze surového čaje Aracha, který je po celý rok uchováván v chladících kontejnerech.
Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka, Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú.
Jiný typ čaje Shincha pochází v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Během zpracování prochází typickým procesem delšího napařování, tzv. "deep steaming". Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné "jarní" aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.

Více Méně

Oblast: Japan - Ashikita
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2018
Země původu: Japonsko



Zelený čaj