2019 Shizuoka Shincha Saemidori

země původu Japonsko

50g
Sáček se ziplockem, etiketa
375

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Čerstvá jarní sklizeň věhlasného čaje z ještě věhlasnější oblasti. Jarní Shincha z kraje Kakegawa v japonské Shizuoce sklízená těsně po 20. Dubnu z keříků kultivaru Saemidori. Mladé jarní výhonky keříku kultivaru Saemidori šetrně zpracované a lehčeji dosušované dávají intenzivní svěží aroma tolik typické pro čaje typu Shincha. 
Tmavý modrozelený suchý list podélně tvarovaný do tenkých jehliček, které jsou díky vyššímu napařování poměrně dost nalámané. Intenzivní chladivě sladké aroma kultivaru Saemidori dominuje jasně zelenému smetanově hebkému nálevu s tóny bílé čokolády a příjemnou umami v dozvuku. 

Příprava: 1 čajová lžička (5 g) čaje na 200 ml vody prošlé varem a vychladlé na 55 - 60° C, louhujeme 50 vteřin. Při druhém nálevu zchladíme vodu na 65 - 70° C, sléváme však po 15 vteřinách. Podobně připravíme i další nálevy.

Shincha- doslovně "nový čaj". První sklizeň v Japonsku začíná produkcí Shinchy.
V samotném Japonsku je příchod nejčerstvějšího čaje velkou událostí a v prvních dnech jej lidé nakupují za astronomické částky.

První sklizeň
Čaj je v Japonsku nejprve sklizen a upraven do formy "surového" čaje Aracha, který ještě obsahuje všechny stonky a listy. Obsah vody v čaji je však již snížen na 7 - 8%. Posléze jsou čaje z různých kultivarů čajovníku degustovány a dle barvy nálevu a chuti jsou rozděleny. Shincha je následně vyráběna přímo ze směsi vybraných čajů, zbytek čaje Aracha je uskladněn v chladících kontejnerech.
V regionech, kde se pěstuje čaj, vznikají různé druhy tohoto čaje v závislosti na způsobu zpracování. Shincha jako jediná vzniká přímo z čerstvých sběrů. Ostatní čaje jsou vyráběny ze surového čaje Aracha, který je po celý rok uchováván v chladících kontejnerech.
Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka, Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú.
Jiný typ čaje Shincha pochází v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Během zpracování prochází typickým procesem delšího napařování, tzv. "deep steaming". Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné "jarní" aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.

 

 

Více Méně

Oblast: Japonsko - Shizuoka
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2019
Země původu: Japonsko



Zelený čaj