Vše o čaji

Darjeeling

Zdejší čaje patří mezi nejznámější a nejvíce ceněné černé čaje vůbec.  Na samém severu indického státu Západní Bengálsko, ve výběžku u hranic s Nepálem a Sikimem se krajina zvedá z nížiny prudce vzhůru k himálajským vrcholkům. Pár kilometrů severně, na dohled z městečka Darjeeling, se tyčí třetí nejvyšší hora světa Kanchenjunga. 
Území patřilo původně Nepálu, v roce 1816 připadlo pod správu Britů, kteří si ho pro příznivé klima velmi oblíbili jako místo pro rekreaci. 
První správce oblasti byl jistý Dr. Campbell a v roce 1841 použil semena čínského čajovníku, aby vypěstoval první darjeelingský čaj. Bylo to v zahradě Beechwood 2134 m. n. m.
V roce 1847 se zakládají první školky na pěstováni čaje a roku 1852 byly založeny první tři komerční zahrady Tukvar, Steinthal a Aloobari. Na práci se najímali dělnici ze sousedního Nepálu a do roku 1873 bylo založeno 113 zahrad na území 6000ha. 
Dnes se čaj pěstuje na území 19000 ha v 83 zahradách a je vyprodukováno 10 - 11 milionů kilogramů pravého Darjeelingu.
Pravý Darjeelingský čaj se pěstuje v nadmořské výšce od 600 - 2150 metrů. Většina čajovníků na zahradách je čínského typu, který se v místních podmínkách velmi osvědčil. Poměr ásámské varianty na jednotlivých plantážích je různý, v průměru 20 až 60 %. Čím dál častějí dochází k řízkování čajovníků a ke vzniku různých klonů a hybridů. Čaj pak nese označení cl nebo clonal.
Podle podílu jednotlivých typů čajovníku dělíme darjeeling do čtyř tříd:

Třída 1
Jedná se o  původní keříky vysázené kolem roku 1840, jde o nejžádanější a nejoceňovanější čaje.

Třída 2
Jde o hybrid dvou či více keříků třídy 1.

Třída 3
Jde o hybrid ásámského čajovníku s hybridem třídy 2.
Třída 4
Původ musí být dohledatelný k třídě 2, ale keříky se nepěstují přímo v indické oblasti Darjeelingu. Pocházejí z oblasti Doars (nížina na úpatí Himálají v okolí městečka Siliguri nedaleko Darjeelingu), nebo ze sikimského, nepálského či bhútánského příhraničí.
 Z Darjeelingu převzali ostatní producenti označování celolistových čajů. Tyto zkratky jako například označení SFTGFOP 1 (Special Fine Tippy Golden Orange Pekoe 1) označují poměr tipsů v čaji – vrcholových nerozvinutých lístků.

Sklizeň probíhá od března do listopadu a můžeme ji rozdělit do několika celků:
Jarní – první sklizeň – First Flush nebo také FF probíhá podle počasí v konkrétní sezóně od konce února do konce dubna. Čaje z tohoto období jsou velmi populární. Jde většinou o první čerstvé čaje po zimě a převážně díky nim si získal Darjeeling své jméno. Vyznačují se velmi svěží květinovou, někdy ovocnou vůní a lehce nasládlou a mírně svíravou chutí s velmi povzbuzujícími účinky. Nálev je v šálku velmi světlý, zlatavý nebo zlatozelený. 
Čaje z této sklizně se na evropský (ale i americký a japonský) trh dostávají většinou letecky velmi brzy po sklizení.

Letní – druhá sklizeň – Second Flush nebo také SF je sbírána od konce dubna a v průběhu května do začátku monzunových dešťů. Na čajových trzích nezpůsobuje tak velký rozruch jako jarní sběry, ale ceny jsou mnohdy i vyšší. Čaj je chuťově vyzrálejší, plnější a aromatičtější. Převládají ovocné, oříškové a sladce kořeněné vůně a vzácně i tolik opěvované muskatelové aroma, které nenalezneme nikde jinde na světě.  Nálev má zlatooranžovou barvu.

Monzunová sklizeň probíhá od července do září a nevyniká svou kvalitou. Jde o silnější a hrubší čaje používané do čajových směsí.

Podzimní sklizeň – Autumnal Flush je sklízena od počátku října do konce listopadu. Jde o plné čaje tmavšího typu s výrazným ovocným nebo oříškovým aroma, v šálku jasně měděného nálevu. Pravé čaje z podzimní sklizně tvoří jen 5 - 10 % z celoroční produkce, proto jsou poměrně drahé.