Early 90´s Shu Puerh, Taiwan Storage

země původu Čína

25g
Alu sáček
495

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Tmavý Shu puerh produkovaný počátkem devadesátých let v jihočínském Yunnanu a následně skladovaný na Taiwanu jako 200g cihly. Krásná ukázka velmi zdařilé archivace dávající čaji charakter plně vyzrálého archivního čaje s pestrou chuťovou škálou a velmi příjemnou energií.
Hutný robustní nálev neproniknutelně temné rašelinové barvy evokující náladu šumavských ledovcových jezer. Překvapivě hedvábně hebká, krémově smetanová až tučná kulatá chuť s ušlechtilými balzamickými a minerálními tóny, se stopou borovicové pryskyřice, dubové kůry snad i lékořice a sladce ořechovým vibrujícím dozvukem.

Doporučená příprava:
4 – 5 g čaje na 100 ml vroucí vody, slíváme po 20, 15, 10… vteřinách. Ideální na přípravu je miniaturní konvička, slíváček či zhong a miska(-y) stejného obsahu, aby se celý obsah dal slít najednou.

Shu Puerh
Snaha urychlit proces vyzrávání puerhů vedla až k objevení metody Wò Dūi (渥堆, mokré kupení), která byla poprvé použita počátkem sedmdesátých let ve známých továrnách Menghai a Kunming a od té doby se rozšířila po celé oblasti a stala se velmi populární. Jde o řízené povzbuzení a prodloužení všech mikrobiálních procesů v listu. Čajové listy Mao Cha jsou opět zvlhčeny, nakupeny na sebe a zakryty nepropustnými plachtami, kde takto zrají po dobu 40 – 60 dnů. Poté jsou následně lisovány podobně, jako je to v případě Sheng Puerhů, anebo dosušeny a prodávány jako sypaný čaj. Přestože původní záměr vedoucí k produkci Shu Puerhu byl nahradit velmi dlouhý proces zrání zelené varianty, došlo v podstatě k objevení zcela nového druhu čaje, který si získal své jasné místo na čajovém trhu. Také Shu puerhy po úplném dosušení či lisování dále vyzrávají a časem získávají na kvalitě.

Celý blog o čajích typu puerh najdete zde.

Více Méně

Označení: Shu puerh
Země původu: Čína



Puerh