2013 Mengku Spring Sheng Puerh

země původu Čína


Sypaný čaj
650 Kč / 50g

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Kovově šedozelený, ušlechtilý velký dlouhý list tvořený tipsem a nejčastěji třemi lístky poměrně volně lisovaný do tradičního koláče. Po jeho rozbalení nás překvapí velmi intenzivní kořeněná a mírně dřevnatá vůně s tóny zeleného pepře, ženšenu a nepatrnou stopou kafru.
Pepř a ženšen zůstávají i v chuti prvních dvou nálevů tohoto čaje, atakují velmi intenzivně naše chuťové buňky na jazyku a dásních, čímž dávají pocit lehké anestezie na těchto místech (více v Příběhu). Dalšími nálevy se pak line zcela vyvážená chuť s pestrou paletou tónů borovice, meruněk, podzimního lesa po dešti a ořechů.
Sklizeň: Jaro 2013
Oblast: oblast Mengku, prefektura Lincang, Yunnan, Čína
Kultivar: Velkolistá odrůda čajovníku (Da Ye Zhong), 200 - 300 let staré stromy, jednodruhová nemíchaná maocha. Čaj velmi vhodný k archivaci.

Doporučená příprava: 4 – 5 g čaje na 100 ml vroucí vody, slíváme po 20, 15, 10… vteřinách. Ideální na přípravu je miniaturní konvička, slíváček či zhong a miska(-y) stejného obsahu, aby se celý obsah dal slít najednou.

Další dimenze chuti – v Číně známá jako Hou Yun
Pepř a ženšen zůstávají v chuti prvních dvou nálevů tohoto čaje, atakují velmi intenzivně naše chuťové buňky na jazyku a dásních, čímž dávají pocit lehké anestezie na těchto místech. Aroma zůstává, ale chuť se v dalších nálevech výrazně prohlubuje a zceluje. Nevnímáme ji pouze v ústech, jako jsme u většiny čajů zvyklí, ale vstupuje dále do krku a jakoby dále do celého těla. Jde o chuťový dozvuk v Číně nazývaný Hou Yun (Hou – krk,Yun – stálý, přetrvávající, půvabný čili Hou Yun znamená „chuť, kterou cítíme v krku a která přetrvává), který je poněkud více než klasický aftertaste. Jde o jakýsi třetí rozměr chuti a aromatu, popisující jejich intenzitu a hloubku.

O čajích typu Puerh si můžete mnohem více přečíst zde.

Více Méně

Oblast: Čína - Yunnan, oblast Mengku
Rok: 2013
Země původu: Čína



Puerh