Hwangcha - žlutý čaj

země původu Jižní Korea

30g
Alu sáček
580

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Žlutý čaj z Jižní Koreje
Korejský celolistový částečně fermentovaný čaj. Hwang cha znamená v korejštině žlutý čaj. Někdy se též používá název Balhyocha (Paryocha) – fermentovaný/ oxidovaný čaj.
Lehce rolovaný, tmavě hnědý list je tvořený mladými ručně zpracovanými tipsy. Ve vůni hořká čokoláda, švestková povidla, datle a fíky. Nálev světlé zlatohnědé barvy, velmi sladké, vyvážené, krémové, kulaté chuti s výrazným sladce čokoládovým dozvukem. Vůně lehce kořeněná, čokoládová s balzamickými tóny vzácných dřev.
Čaj pochází z jihokorejské oblasti Hadong, která se nachází jižně od slavného pohoří Jirisan. Nedaleko protéká řeka Sumdžin. Čaj z divokých čajovníků je zpracováván výhradně ručně.

Příprava: 1 čajová lžička (4 g) čaje na 200 ml vody prošlé varem a vychladlé na 85° C, louhujeme 1 minutu. Podobně připravíme i další nálevy, teplotu vody pozvolna zvyšujeme. Čaj snese mnoho nálevů.

O čajích z oblasti Hadong
 Většina čajovníků v Koreji je vysázena ve velkých komerčních zahradách v Boseongu v provincii Jižní Jeolla od roku 1950. Existují však také čaje, které pocházejí z polodivokých čajovníků v oblasti Hadong v provincii Jižní Gyeongsang. Tato oblast je historickým domovem korejského čaje. Zejména čaje v okolí kláštera Ssanggye-sa na svazích slavné Jirisan Mountain jsou sklízeny a zpracovány většinou ručně a vznikají zde nejjemnější korejské čaje. Čajovníky sem byly dovezeny z Číny a vysázeny v 9. Století. Během staletí se rozmnožily vysemeňováním. Nebyly množeny pomocí importovaných kultivarů jako jinde v Koreji a díky tomu si udržely unikátní chuťové nuance a aroma typické pro Jirisan Mountain. Vzhledově jsou čaje drobnolisté, v chuti sladké s intenzivním aroma. Nepoužívají se zde pesticidy a hnojiva jsou použita jen v malých dávkách, pokud vůbec. 
První doba sklizně probíhá v dubnu a tyto čaje jsou označovány jako Ujeon (nebo také Woojeon). Čaj sklízený koncem dubna a začátkem května se nazývá Sejak a následuje Jungjak sklízený v květnu. Tyto tři období sklizně zhruba odpovídají označení první, druhá a třetí sklizeň, jak známe z označení kvalitních indických čajů.
 Ujeon, který je tvořen jen těmi nejranějšími výhonky, bývá nejdražší. Sejak bývá srovnatelně dobrý, i když je složen z tipsů, které vyrostly o něco později. Čaj Jungjak, pokud pochází od dobrého producenta, bývá jen o něco méně aromatický než předchozí dva a také levnější. Je možné se setkat také s čajem označeným jako Daejak – tak jsou označovány všechny čaje sklizené po ukončení sklizně Sejak, tedy v červnu. 
V samotné Koreji však opravdu kvalitní zelený čaj popíjí jen málokdo. Určitě to souvisí s vysokou cenou a malou dostupností. Najdete jej jen ve specializovaných obchodech a čajovnách nebo přímo u producentů.

Přečíst Blog.

Více Méně

Forma: Celolistový
Oblast: Jižní Korea - Hadong
Rok: 2018
Země původu: Jižní Korea



Oolong