Honey Fragrant Oolong/ Mi Xiang Jin Yuan Oolong

země původu Taiwan

50g
Sáček
365
10g
Vzorek
78

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Medový oolong z Taiwanu, oblast Ming Jian
Tradiční, avšak jen nepatrně pečený oolong z dílny pana Xie a jeho zahrady „Harmonious Fragrance“ v Ming Jian v oblasti Nantou v centrálním Taiwanu. Pan Xie je velký propagátor organického pěstování čajovníků bez jakékoliv chemie. I jeho zahrada je certifikována organizací MOA (viz Příběh).
Suchý list tvarovaný do typických drobných kuliček tmavší zelené barvy a sladce smetanové vůně. Světle zelený nálev intenzivní krémově smetanové vůně tolik typické pro kultivar Si Ji Chun. Plná intenzivní chuť s převahou vanilky, exotického ovoce a těžších květinových tónů.
Kultivar - Si ji Chun
Sklizeň- duben 2017
Oblast - Ming Jian, Nantou, centrální Taiwan
Nadm. výška - 300 - 400 m. n. m.

Příprava:
doporučujeme čaj připravovat v malém množství vody cca 1,5 dcl. Do vyhřáté konvičky nebo slíváčku vložíme cca 3 g čaje a zalijeme převařenou vodou o teplotě 85°C. Louhujeme 1-1,5 minuty, poté slijeme do šálku. To můžeme mnohokrát opakovat až do doby, kdy nám čaj chutná. Při dalších nálevech pozvolna zvyšujeme teplotu i dobu louhování.

Mi Xiang (Medově vonící)
Představení pěstitele

Mingjian se nachází v nižší nadmořské výšce, na úpatí centrálního pásu hor. V několika posledních dekádách byly čaje z této nadmořské výšky zastíněny popularitou čajů pěstovaných ve vyšších polohách. Mingjian prosperoval díky tomu, že dodával čaje pro export za nižší ceny nebo pro masovou produkci pro lahvované čaje (často nazývané „hotové nápoje“, ready-to-drink, RTD). Rodina pana  Xie pěstovala čaje oolong v malém měřítku po tři generace, od dob, kdy čaje z vyšších poloh ještě neexistovaly. Když se bavíme o organickém pěstování a potřebě změn v pěstování čaje – a také u jiných druhů zemědělství – je důležité nezapomínat, že farmáři jsou vždy prvními obětmi. Právě oni zacházejí s agrochemikáliemi ve velkém a většinou jsou s nimi v přímém styku. Navíc k jakékoliv změně může dojít pouze díky zlidštění a spřátelení s nimi. Musíme je zahrnout, ne vylučovat – raději vzdělávat, ne vylučovat ze společnosti. Jako u mnoha jiných pěstitelů začal mít pan Xie nepříjemný pocit (kašel, kýchání), že tyto chemikálie jsou škodlivé pro jeho rodinu, komunitu a půdu. Když jeho žena téměř potratila druhé dítě v roce 1997, začal toho mít dost. Přes nesouhlas přátel a rodiny se pan Xie zavázal, že bude pěstovat čaj organicky, ať to stojí, co to stojí. Nejdříve se zúčastnil několika školení pro biozemědělství pořádaných organizací MOA.
Organické čaje pana Tsai mají certifikaci organizace MOA.
MOA znamená „Mokichi Okada Cultural Services Association International“. Tuto organizaci vytvořil Mokichi Okada (1882-1955), který za svého života zahájil tři velké projekty: „Mokichiho detoxikační ošetření“ pro půdu, „Přírodní zemědělství, nápoje a potraviny“ a „Umění a kultura“. Z těchto tří projektů vzešly propojené skupiny lidí se společným cílem vzájemně si pomáhat. Jeho celkovým cílem bylo „umožnit lidstvu expandovat a vzkvétat, a pomáhat tak vytvářet zdravější lidi, rodiny, regiony, země a kulturu“.  Z jeho japonského hnutí NPO pro přírodní zemědělství vznikla farma Da Ren v roce 1982, a v roce 1991 byly vytvořeny standardy pro zdravé, organické zemědělství. Začaly se zakládat pobočky a vytvářet společenský systém pro teoretickou a praktickou spolupráci mezi zemědělci v Japonsku. V dubnu 1990 skupina lidí, kterým záleželo na přírodě a znepokojovalo je znečišťování životního prostředí, chtěla změnit situaci na Tchaj-wanu. Připojili se k japonské mezinárodní asociaci MOA a vytvořili sesterskou organizaci s cílem vzdělávání zemědělců a právní certifikace bio potravin a nápojů. Tato tchajwanská nadace byla vytvořena za účelem zkoumání a hledání zdraví a štěstí pro lidstvo a zaručení environmentálně udržitelného přírodního zemědělství podle MOA, v očekávání, že se tato ideologie a techniky udržitelného zemědělství rozšíří po celém světě. Certifikace MOA je poměrně přísná a velmi dobře zajišťuje udržitelné biozemědělství bez velké byrokratické nebo finanční zátěže, které jsou problémem pro řadu bio certifikačních autorit na celém světě. Dobrým způsobem, jak se seznámit s tchajwanskými čaji pěstovanými v bio kvalitě, je hledat certifikaci MOA. Od roku 1997 do roku 2000 pan Xie a jeho rodina zápolili s udržováním těchto principů. Čaj byl podřadný a pan Xie ztratil většinu svých zákazníků. Jeho otec, který se obával, už když navrhoval změny současného stavu, byl velmi kritický vůči jeho rozhodnutí. Biozemědělství je obtížné a vyžaduje radikální změnu zemědělských a zpracovatelských metod – to jsou změny, které vyžadují čas. Než aby se vzdal, což by zvolila řada lidí, pan Xie přijal práci na částečný úvazek jako malíř a tesař a pracoval ve dne, v noci – buď maloval nebo farmařil – aby udržel svou rodinu nad vodou. Nakonec, na začátku nového milénia se jeho biozemědělství zlepšilo natolik, že mohl opět vzít svůj čaj na trh. Od té doby vyhrával různá ocenění, byl v TV a dokonce slyšel svého otce, nyní již čilého osmdesátníka, jak se chlubí ostatním, že jejich čaj má bio kvalitu a je dobrý pro životní prostředí. Práce pana Xie neskončila jeho vlastní zahradou. Věděl, že bude muset své dovednosti zlepšovat a vytvářet nové a lepší čaje a pomáhat svým sousedů v pochopení hodnoty biozemědělství, zejména proto, že jejich půdy a pozemky jsou blízko u sebe a vzájemně se ovlivňují. S dalšími farmáři založil družstvo a začal místní učit, jak přejít na metody organického zemědělství, a nabízel jim stejné podíly v jejich společném podniku. Jak se k této místní skupině přidávalo stále více lidí, narůstala také tato iniciativa. K dnešnímu dni přes dvacet farmářů v oblasti Mingjian pěstuje organicky, včetně bezprostředních sousedů pana Xie. Dobré srdce pana Xie se projevuje v jeho slzách. Hluboce mu záleží na čaji a na Zemi. Produkuje zelený čaj, velko a malolistý červený čaj a také několik druhů oolongu, a to s velkým umem.  Problém je, že pěstitelé mohou dosáhnout výdělku jednodušeji za pomoci agrochemikálií a také to vyžaduje méně práce. Z tohoto důvodu jich mnoho nadužívá hnojiva a pesticidy, omezují tím průměrnou životnost čajovníků na patnáct let, vše v zájmu osobního zisku. U řady z nich se rozvine rakovina kvůli působení těchto chemikálií, a oni sami se stávají obětmi, jak bylo zmíněno výše. Pan Xie je člověk, který viděl jiný způsob, a učil jej ostatní. A takový je i čaj.
Čaj
Je zcela v bio kvalitě, přestože pochází z plantáže. Je to kultivar s malými listy.
Čaj voní po medu, protože jej okusuje hmyz, podobně jako Oriental Beauty („Kráska Orientu“). Jak přibývá pěstitelů, kteří produkují bio kvalitu, museli přijít se způsoby, jak čelit hmyzu, který okusuje jejich čaj, zejména když sousedé používají pesticidy, a všechen hmyz tak přichází do jejich zahrad. Okusování čaje hmyzem a pak jeho příslušné zpracování začalo již u čaje Oriental Beauty v oblasti Beipu, ale nedávno se rozšířilo také do oblasti Nantou. Výslednému hybridu se někdy říká „Concubine Tea“ („Konkubína“). Hmyz okusuje čaj a jeho sliny reagují se složkami v čaji, a tím začíná oxidace ještě před sběrem listů. K tomu dochází v létě, obvykle od června do srpna. Když je čaj méně oxidovaný, výsledkem je pižmová, medová vůně, která přetrvává vzadu v ústech. Když je čaj plně oxidován, má hlubší, bohatší chuť.

Více Méně

Forma: Celolistový
Oblast: Taiwan - Nantou County
Rok: 2017
Země původu: Taiwan



Oolong