.

High Mountain Gui Fei Oolong

země původu Taiwan

50g
Alu sáček vakuově balený
17,27

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Do drobných zelenohnědých kuliček rolovaný list částečné oxidace a příjemné sladce medové vůně s tóny pečeného chleba, pryskyřice a nakládaných datlí. Zlatooranžový nálev velmi delikátní smetanově hebké, sladce kořeněné chuti s převahou pastového medu, růžových květů, nakládaného ovoce (hrušky) a lehkou kořeněnou dřevitostí v dozvuku.
Příprava: Čaj vhodný pro přípravu typu Gong Fu. Asi 5 g čaje vložíme do malé konvičky o objemu 150 ml a zalijeme vroucí vodou. Sléváme po 15 - 30 vteřinách louhování. Čaj snese více nálevů.

 

Původ: oblast Shan Lin Xi 
Nadmořská výška: 1100 metrů 
Kultivar: Chin Xin Oolong 
Úroveň oxidace: 50-60% 
Lehce pečeno těsně před odesláním pro zachování svěžesti.
 

Lístky byly krátce před sběrem nakousány křísky (Jacobiasca formosana). Nakousaný list začne ještě na keříku „zaživa“ oxidovat, což dodá výslednému čaji velmi originální sladce kořeněné a medové tóny, pro něž je tolik ceněn. Křísci vlastně vysávají šťávu z lístků, větviček i pupenů. Zasažená rostlina pak začne produkovat určité látky, mimo jiné i monoterpendiol a hetrienol, které způsobují unikátní aroma čaje. Zasažené lístky se díky tomu po okrajích zbarví do běla. 
 

Gui Fei oolong je pozoruhodně osobitý taiwanský čaj a vážou se k němu příběhy, které stojí za zmínku. Na trh byl uveden poměrně nedávno, konkrétněji v letech, které následovaly po katastrofálním zemětřesení 21. září 1999, které narušilo život všech lidí, včetně pěstitelů čaje. Ve slavné oblasti Dong Ding zanedbávali producenti čaje své plantáže, zatímco byli zaneprázdněni přestavbou svých domovů a dílen. Čajové zahrady tak zůstaly vydané napospas rejdění křísků (Jacobiasca formosana), kteří si pochutnávali na šťavnatých listech. Okusování listů způsobuje, že keře reagují na invazivní křísky zvýšením obsahu polyfenolů v listech, aby se poté mohly opravit. Více polyfenolů znamená také zvýšení obsahu tříslovin a po zpracování těchto listů na čaj: bohaté aroma lesního medu a sladkost v chuti.

Pro další zvýraznění této sladkosti pěstitelé nechají listy oxidovat na vyšší úroveň. Poté čaj jemně opečou, aby ho dále karamelizovali, což z něj činí jeden z nejlahodnějších likérů, jaký můžete u taiwanských čajů zažít.

Druhý příběh souvisí se jménem tohoto čaje. Na počest Oriental Beauty (Dong Feng Mei Ren), dalšího „pokousaného“ čaje vypěstovaného v severní části ostrova, se pěstitelé v oblasti Dong Ding rozhodli pojmenovat tento čaj na počest slavné krásky v čínské historii. Yang Gui Fei byla milovanou chotí císaře Xuanzonga z dynastie Tang. Krásné jméno pro lahodný čaj!

Forma: Zelený čaj celolistový
Oblast: Taiwan
Sklizeň: Letní sklizeň
Rok: 2023
Označení: Chin Xin
Země původu: Taiwan