První sklizeň ze zahrady Goomtee z Darjeelingu
Jeden z prvních čajů vyprodukovaných v naší partnerské zahradě Goomtee. Letos je to již patnáct let, co jsme z této krásné zahrady nakoupili první čaj a od té doby nesmí čaje z Goomtee v naší nabídce chybět.
Krásně zpracovaný a ručně tříděný suchý list je nepatrně oxidovaný a zcela nelámaný. Má intenzivní bylinnou vůni se stopou vanilky a kvetoucích jabloní. Sbírané byly pouze dva vrcholové částečně rozvinuté lístky a pupen.
Nálev světlé zlatavě zelené barvy, velmi hebké až smetanové chuti s velmi vyváženými vegetálními a květinovými tóny, stopou vanilky, bezinky, těžších pryskyřičných tónů rozkvetlých květin a světlého květového medu. Mimořádný čaj s dlouhým sladkým bylinným dozvukem.
Příprava: 3 čajové lžičky čaje na 0,7 l vody prošlé varem a vychladlé na cca 85°C, louhujeme 2 - 3 minuty.
Mikroloty
Na počátku sezóny, v době kdy lístků dozrává na zahradách ještě docela málo, je čaj zpracováván v takzvaných mikrolotech nesoucích označení EX/ EXN. Jde o poměrně exkluzivní várky čaje, které jsou ceněny hned z několika důvodů. Jednak jde o velmi malé množství zcela prvního jarního čaje, který v himálajském předhůří dozrává (nepálské čaje dozrávají až s několikatýdenním zpožděním). Poměrně malé množství čaje je velmi praktické pro celý následný proces jeho zpracování. Veškerá manipulace s lístky a jakékoliv ovlivňování všech probíhajících procesů zpracování jsou daleko snazší s várkou čítající 10 kg, oproti práci s několikasetkilogramovými loty v následujícím období.
Nezanedbatelným faktem je i pečlivost, s jakou se manažeři čajových zahrad a továren těmto prvním jarním lístkům věnují. Jde přeci jen o to první, co se na jaře do světa vypustí, a po dlouhé zimě nejsou odpočaté jen čajové keříky, ale i čajoví mistři.
Zahrada Goomtee - rodinné bohatství na horském úbočí
Čajové keře čínské variety jsou pěstovány na horských svazích v nadmořské výšce mezi 900 a 1800 m. Středně chladné podnebí a dostatek srážek činí ze zahrady Goomtee ideální místo k produkci kvalitního čaje. Tyto podmínky, kdy se sluneční svit střídavě proměňuje v mlhu, umožňují pomalý růst nezbytný pro přirozený vývoj všech kvalit čajového listu. Zahrada Goomtee je pruhem země zasazeným do malebného prostředí se zahradou Jungpana na východě a Castletonem směrem na západ. Najdete zde i několik vodopádů a nádhernou zahradu, jež obklopuje rodinný bungalov.
Historie
V roce 1899 založil tuto zahradu britský průkopník Henry Lennox a po něm ji převzal slavný plantážník G. W. O’Brien.
Po druhé světové válce zahradu odkoupila nepálská královská rodina Ránů. Vedení zahrady se ujal pan Mahabir Prasad a rodina Kejriwalů, indických průkopníků 50. let minulého století. Během uplynulých 50 let proběhla úplná renovace jak samotné zahrady, tak továrny. Současné vedení se v čele s p. Ashokem Kumarem zaměřuje na uchování tradičního způsobu pěstování čaje.
Každý sběr čaje i následující procesy až po zabalení a prodej jsou pečlivě zaznamenány v denním hlášení. Záznam obsahuje vyčerpávající informace o použitém surovém materiálu, části zahrady, nadmořské výšce a klimatických podmínkách, které panovaly v den sběru. Zapsány jsou i přesné parametry zpracování - zavadnutí a rolování listu či sušení lotu.
Slovníček pojmů
Lot (někdy také Invoice) - číslo často označuje den sběru a zpracování určitého množství čaje. Například čaj sebraný třetí den sklizně v roce 2008 bude mít číslo lotu 3/ 08. Čaj z jednoho lotu prochází jednotným procesem zpracování. Tvoří tak neopakovatelný originál.
Černý čaj a naše zdraví
V současné době je známo asi 400 různých látek, které jsou obsaženy v čajovém listě, jsou označovány jako účinné látky. Čajový list obsahuje hlavně: kofein, polyfenoly (taniny), flavanoly, flavonoidy, theofylin a theobromin (příbuzné kofeinu), tuk, vosky, saponiny, éterické oleje, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B10, B12, E. K, enzymy, železité sloučeniny, K, F, Na, Ca, Cu, Ni, Zn, stopové prvky a mnoho dalších.
Černé čaje jsou fermentované a tímto procesem se zničí většina vitamínů obsažených v čajovém listě. Prospěšné minerály a třísloviny však zůstávají.
Obsah polyfenolů se liší podle druhů čaje. Díky těmto látkám působí čaj velmi prospěšně – působí preventivně proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob, infekce, zubnímu kazu a mnoha dalším obtížím.
Polyfenoly (třísloviny) se vyskytují ve všech pravých čajích a způsobují jejich lehce hořkou svíravou chuť a charakteristickou vůni. Po požití jsou absorbovány do různých orgánů. Jsou výbornými antioxidanty.
Třísloviny mají protizánětlivý účinek, zklidňují žaludek a střeva, léčí sliznice dýchacích cest při nachlazení. Theofylin povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje svalové křeče. Tvorbě zubního kazu zabraňuje přítomný fluor.
http://www.darjeeling.cz/cz/vse-o-caji/cerny-caj