Bio Nepál Jun Chiybari Himalayan Shiiba J 218A/19

země původu Nepál

50g
Sáček se ziplockem, etiketa
495

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Exkluzivní čaj z Nepálu
Netradičním způsobem zpracovaný čaj z letní sklizně nepálské zahrady Jun Chiyabari.  Nepatrně oxidovaný, lehce rolovaný téměř nelámaný suchý list zelené barvy a intenzivní sladké, kořeněné vůně s převahou vanilky a stopou zeleného pepře. Velmi světlý, téměř čirý zeleno zlatavý nálev delikátní, sladké, krémové chuti s tóny exotických květů, vanilky, stopou pomela a durianu a dlouhým sladkým dozvukem. 

Doporučená příprava: 3 lžičky suchého listu vložíme do vyhřáté konvičky o objemu cca 300 ml, zalijeme vodou o teplotě 85°C a louhujeme 1-2 minuty. Čaj snese více nálevů.

Zahrada Jun Chiyabari 

Lokalita
Čajová zahrada se nachází ve východním himálajském regionu Nepálu, na úpatí kolem Hile v oblasti Dhankuta. Zahrada je položena ve výšce 1600 - 2000 metrů nad mořem. Tato oblast se nachází asi 200 km východně od Káthmándú, 55 km západně od Ilamu v Nepálu a 65 km západně od indického Darjeelingu.

Rozloha 
Zahrada je poměrně malá v porovnání s indickými a cejlonskými zahradami. Její celková rozloha je pouze 75 hektarů a z toho je osázených jen 50 hektarů. Zbývající část bude osázena v následujících dvou nebo třech letech. Pěstování čaje začalo teprve v polovině roku 2002, takže čajovníky jsou poměrně mladé.

Kultivary / rostliny
Do zahrady byly přivezeny a vysázeny kultivary různé kvality z Nepálu a Darjeelingu, ale také z Tchaj-wanu a Japonska.
Z Nepálu přišly rostliny (řízky a semínka) z původních semen, která darovali vládci z dynastie Čching (cca 1850-1860) nepálským panovníkům. Byly vysázeny také rostliny místně dostupné od nepálské Čajové komise, např. AV2.
Z Darjeelingu máme např. kultivary  T1, T78 a Phoobshering 312 a mnoho dalších. Díky přátelům a příznivcům jsme získali také cenné řízky a semínka z Číny.
Vysázena byla také běžná japonská odrůda Yabukita a pár speciálních čajovníků, které rostou v lesích v Miyazaki ken.
Dovezeny a vysázeny byly tchajwanské čajovníky Si Ji Chun a Chin Sin Oolong z Dong Ding v Nantou.
Velmi málo čajových zahrad v regionu má takové typy čajovníků, jaké máme v Jun Chiyabari. Tato rozmanitost v kombinaci s půdou, klimatem a uměním čajového mistra dávají našim čajům zvláštní charakter.

Období produkce
Výrobní sezóna začíná v březnu a pokračuje až do listopadu. Jak už je v tomto regionu obvyklé, máme čtyři sklizně: první, druhý, monzunový a podzimní sběr. Začátek a konec každého období sběru je zcela závislý na počasí.




Typy produkovaných čajů
Produkujeme čaje z celého spektra oxidace od 0 % do 100 %, od specialit po standardní černý ortodoxní. Najdete zde různé produktové řady oxidovaných, částečně oxidovaných a neoxidovaných čajů. Každý z nich nabízí jiný šálek čaje, s odlišným čichovým a chuťovým vjemem. Naše čaje mají jedinečné, ale jemné, komplexní a příjemné aroma a chuť.
 

Černý čaj a naše zdraví
http://www.darjeeling.cz/cz/vse-o-caji/cerny-caj

Více Méně

Forma: Celolistový
Oblast: Nepál - Dhankuta
Zahrada: Jun Chiyabari
Sklizeň: 2. sklizeň
Rok: 2019
Lot: J218A - 2019
Země původu: Nepál



Černý čaj