2019 Hadong Hwangcha
země původu Jižní Korea
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Žlutý čaj z Jižní Koreje
Korejský celolistový částečně oxidovaný čaj. Hwang cha znamená v korejštině žlutý čaj. Někdy se též používá název Balhyocha (Paryocha) – fermentovaný/ oxidovaný čaj. Lehčeji rolovaný, zcela oxidovaný, krásně tvarovaný suchý list jemné sladovité vůně. Oranžovo zlatavý nálev vyvážené, sametově hebké až krémové viskozity plný hutných tónů lesního medu, pryskyřice, sladu a pečených kaštanů.
Příprava: 1 čajová lžička (4 g) čaje na 200 ml vody prošlé varem a vychladlé na 85° C, louhujeme 1 minutu. Podobně připravíme i další nálevy, teplotu vody pozvolna zvyšujeme. Čaj snese více nálevů.
O čajích z oblasti Hadong
Většina čajovníků v Koreji je vysázena ve velkých komerčních zahradách v Boseongu v provincii Jižní Jeolla od roku 1950. Existují však také čaje, které pocházejí z polodivokých čajovníků v oblasti Hadong v provincii Jižní Gyeongsang. Tato oblast je historickým domovem korejského čaje. Zejména čaje v okolí kláštera Ssanggye-sa na svazích slavné Jirisan Mountain jsou sklízeny a zpracovány většinou ručně a vznikají zde nejjemnější korejské čaje. Čajovníky sem byly dovezeny z Číny a vysázeny v 9. Století. Během staletí se rozmnožily vysemeňováním. Nebyly množeny pomocí importovaných kultivarů jako jinde v Koreji a díky tomu si udržely unikátní chuťové nuance a aroma typické pro Jirisan Mountain. Vzhledově jsou čaje drobnolisté, v chuti sladké s intenzivním aroma. Nepoužívají se zde pesticidy a hnojiva jsou použita jen v malých dávkách, pokud vůbec.
První doba sklizně probíhá v dubnu a tyto čaje jsou označovány jako Ujeon (nebo také Woojeon). Čaj sklízený koncem dubna a začátkem května se nazývá Sejak a následuje Jungjak sklízený v květnu. Tyto tři období sklizně zhruba odpovídají označení první, druhá a třetí sklizeň, jak známe z označení kvalitních indických čajů.
Ujeon, který je tvořen jen těmi nejranějšími výhonky, bývá nejdražší. Sejak bývá srovnatelně dobrý, i když je složen z tipsů, které vyrostly o něco později. Čaj Jungjak, pokud pochází od dobrého producenta, bývá jen o něco méně aromatický než předchozí dva a také levnější. Je možné se setkat také s čajem označeným jako Daejak – tak jsou označovány všechny čaje sklizené po ukončení sklizně Sejak, tedy v červnu.
V samotné Koreji však opravdu kvalitní zelený čaj popíjí jen málokdo. Určitě to souvisí s vysokou cenou a malou dostupností. Najdete jej jen ve specializovaných obchodech a čajovnách nebo přímo u producentů.
Forma: Celolistový
Oblast: Jižní Korea - Hadong
Rok: 2019
Země původu: Jižní Korea